Konflikt podľa analytika nikdy neutíchol: Demokratická Ukrajina je pre Kremeľ problém

TA3
24.1.2022 15:36

Napätie na ukrajinských hraniciach narastá. NATO v reakcii posilňuje svoje jednotky na východných hraniciach, kam mieria fregaty aj bojové lietadlá. Kam táto situácia smeruje, priblížil analytik Rasťo Kužel.

Kužel vníma udalosti v kontexte toho, čo sa udialo v roku 2014. "Súčasnú eskaláciu spôsobilo zhromaždenie okolo 100-tisíc ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Interpretujem to tak, že demokratická prosperujúca Ukrajina predstavuje zásadný problém pre režim v Kremli," hovorí Kužel s tým, že v eliminácii tohto nebezpečenstva pokračuje silou.

Európska únia zatiaľ diplomatov z Ukrajiny sťahovať nebude. Podľa Kužela to ale teraz nie je veľmi podstatné, dôležitejšia je podľa neho jednotná pozícia celej EÚ aj v otázke podpory Ukrajiny či ropovodu Nord Stream 2.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine začal v roku 2014 a podľa analytika stále pokračuje. "Príčinou tej eskalácie je fakt, že Rusku sa na Donbase nepodarilo vytvoriť ďalší zamrznutý konflikt, ktorým by dokázali eliminovať právo Ukrajiny slobodne sa rozhodovať o svojej geopolitickej orientácii," dodal Kužel.

Čo podľa neho týmito manévrami sleduje Rusko? Z jeho pohľadu sú to najmä dve veci. "Putin považuje rozpad Sovietskeho zväzu za najväčšiu geopolitickú katastrofu. Cieľom Ruska je vrátiť sa na scénu ako globálny hráč, druhou je hrozba, ktorú pre Putina predstavuje demokratická Ukrajina," uviedol. Situácia už podľa analytika zašla tak ďaleko, že očakáva útok Ruska. Otázka už znie len kedy a v akom rozsahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok