Každá krajina má pre omikron iné opatrenia. Pred vycestovaním je potrebné zistiť si podmienky

TA3
20.1.2022 09:10

Mutácia omikron púta pozornosť celého sveta. V niektorých krajinách už čísla vyskočili, v iných nie. Na Slovensku sa tak môže stať údajne začiatkom februára. V každom prípade to ale otvára otázku slobody cestovania, platnosti covid pasov, nutnosti tretej dávky vakcíny. Aká je aktuálna situácia? Kam a s akými náležitosťami sa slobodne dostaneme? Pýtali sme sa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus povedal, že omikron prichádza zo Západu, ale zároveň prichádzajú aj dobré správy. V Británii a v iných krajinách uvoľňujú opatrenia a to aj napriek tomu, že čísla nakazených stúpajú. Podľa neho bude pri vlne omikronu kľúčová aj miera zaočkovanosti.

Covid pasy majú v súčasnosti nastavenú platnosť na deväť mesiacov v rámci celej EÚ. Platnosť sa automaticky predlžuje ďalšou dávkou. Klus si myslí, že väčšina krajín sa bude snažiť udržať túto lehotu.

Očkovacia turistika je jedným z problémov v EÚ. Synchronizácia covid pasov neprebieha hladko. "Párovanie nie je jednoduché, musíme sa pokúsiť intenzívnejšie prepojiť databázy," uviedol Klus. Odporúča tiež naštudovať si pri cestovaní platné protipandemické opatrenia danej krajiny.

Klus k obrannej dohode s USA uviedol, že "táto zmluva je súčasťou našej obrannej politiky. Je dobré, že sa o tom vedie diskusia." Slovenská republika bola poslednou krajinou, ktorá nemala vo "východnom krídle" takúto dohodu podpísanú. 

Dohoda zvyšuje našu bezpečnosť

Podľa Klusa je zmluva dôležitá, keďže presne určuje práva a podmienky pre USA na území Slovenska. "Sme súčasťou NATO. Ide o to, že Spojené štáty chcú využívať naše dve letiská (Sliač - Kuchyňa). Táto dohoda zvyšuje našu bezpečnosť," povedal. 

Okrem toho konštatoval, že dohoda nesúvisí so súčasnou krízou medzi Ukrajinou a Ruskom, ale skôr je potrebná kvôli situácii, ktorá nastala pri anexii Krymu Ruskou federáciou v roku 2014.

"To, čo sa deje na rusko-ukrajinskej hranici, je seriózna hrozba. Treba dodať, že Spojené štáty sú dnes dominantnou vojenskou silou v rámci NATO," podotkol. Suverenita Slovenska nie je podľa neho nijakým spôsobom ohrozená. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok