Mnohé deti sa šikane neubránia, hovorí psychológ. Systém má byť nastavený na podporu obete

TA3 TASR
7.1.2022 14:34

Prípad šikany 11-ročného dievčaťa v Miloslavove rezonuje v spoločnosti už niekoľko dní. O tejto téme sme hovorili s riaditeľom psychologickej linky IPčko Marekom Madrom. Ako to vníma z pohľadu psychológie?

"Šikana je jedna z foriem násilia a to je prítomné v našej spoločnosti odjakživa," hovorí Marek Madro. Zo skúseností psychologickej linky pomoci, ktorej je riaditeľom, evidovali len za minulý rok vyše 9-tisíc prípadov komunikácie o násilí. Štatistiky sa podľa neho zhodujú v tom, že najčastejšie je šikana vo veku od 10 do 15 rokov. Ide o najzložitejšie obdobie aj z pohľadu vývinovej psychológie. Vyvíja sa nazeranie na život, sebaistota, sebadôvera dieťaťa a jeho schopnosť riešiť konflikty.

Odpoveď na to, kde to celé vzniká, je podľa Madra zložitá. "Z našich skúseností sa ukazuje, že agresori sa mohli vyvinúť aj z obetí násilia. Snažia sa presadiť a niekedy to nevedia urobiť inak, len na úkor niekoho slabšieho," uviedol s tým, že problém je zložitý a komplexný a je zjednodušujúce povedať, že dôvodom je rodina.

Mnoho detí sa ubrániť nevie, najdôležitejšie vtedy je, aby s týmito pocitmi neboli osamote, ale aby mali niekoho, ideálne rodičov, s kým by sa porozprávali o tom, že sa cítia ohrozené. "Chcieť od obete násilia, aby niečo sama urobila, je veľmi nefér," dodal.

Dieťa by malo dostať podporu od všetkých odborníkov v krajine a tak by mal byť nastavený aj systém. Madro tiež zdôraznil, že hodnotiť agresorov môže byť nebezpečné, vytvára to obrovský tlak, ktorý padá aj na obete násilia.

Prekročená čiara zákona a ľudskosti

Psychológ Marek Madro reagoval na incident v Miloslavove aj na sociálnej sieti. Podľa neho bola neúnosne prekročená čiara zákona a ľudskosti. Čo sa v areáli bývalého družstva udialo, považuje za neprípustné, zároveň však varuje pred senzáciou a urýchlenými závermi. Pozornosť upriamil aj na krízové linky pomoci.

"Toto je tragédia, ktorá si vyžaduje odborné stanovisko a odborný prístup pre obe strany. Dokonca aj pre tých, ktorí na tom mieste neboli. Obeť tohto agresívneho činu potrebuje okamžitú odbornú pomoc, aby sa eliminovali traumatické dopady," napísal na sociálnej sieti. Zúčastnení a zainteresovaní potrebujú podľa neho rovnako odborný prístup z dôvodu ohrozenia ich budúceho vývinu.

O incidente sa prostredníctvom sociálnych sieti či médií dozvedelo množstvo ľudí. Podľa Madra je možnosť si pred tým zakryť oči a tváriť sa po pár dňoch, že je po všetkom. "Alebo sa môžeme zastaviť a začať uvažovať nad tým, ako sa ako spoločnosť k tomu postavíme," podotkol s tým, že agresívnemu správaniu treba povedať rázne nie, a to aj vo svete dospelých ľudí.

Veľa ľudí podľa psychológa zdieľalo informácie o tomto incidente možno s úmyslom poukázať na nespravodlivosť. To však nepovažuje za cestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok