Zdravotné sestry si zaslúžia voľno, no nemá ich kto zastúpiť, hovorí Iveta Lazorová

TA3
3.12.2021 13:27

Každodenný nárast nových infikovaných komplikuje stále viac samozrejme situáciu v nemocniciach. Zdravotné sestry už melú z posledného. O situácii v nemocniciach sme hovorili s Ivetou Lazorovou - prezidentkou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Dvakrát toľko personálu

"Najväčší problém je ten, že pri covidových lôžkach potrebujeme dvakrát toľko personálu, ako pri klasických akútnych lôžkach," vysvetlila Lazorová s tým, že personál musia odniekiaľ presunúť a keďže sestier je nedostatok, vzniká problém.

Lazorová zdôraznila, že kým v prvej vlne rástol počet pacientov a neexistovali žiadne možnosti okrem odporúčanej liečby, dnes už máme možnosť sa zaočkovať, čo mnohí z pacientov neurobili. Poukázala na to, že viac než 80 percent pacientov, ktorí sa dostali do nemocníc, neboli chránených vakcínou. Pri záťaži, ktorú sestry podstupujú, majú podľa Lazorovej vnútornú dilemu, pretože vidia, že ľudia, ktorí plnia nemocnice a obsadzujú lôžka, mali šancu sa tomu vyhnúť a "napriek tomu tak neurobili".

"Akokoľvek sa pacient rozhodne, sme školení na to, aby sme mu poskytli starostlivosť. Bez ohľadu na to, čo si myslíme my," povedala Lazorová s tým, že sestry hospitalizovaných nesúdia. "Snažíme sa starať o každého rovnako," povedala.

Bez príplatkov

Dochádza aj k prípadom, keď pacienti zataja, že neboli očkovaní. Lazorová poukázala na to, že ľudia, ktorí falšujú preukazy, týmto spôsobom kazia štatistiky, čiže údaje o očkovaných a neočkovaných môžu byť skreslené. Zdôraznila, že tým škodia najmä sebe.

Kým v minulosti mali sestry príplatky vo výške sedem eur na hodinu za službu na covidových oddeleniach, v súčasnosti žiadnu odmenu nedostávajú, hoci je prisľúbená. Podľa Lazurovej sú príplatky pre sestry motiváciou, ale na covidových oddeleniach pracujú bez toho, aby ich museli do služieb tlačiť, keďže cítia povinnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok