Presuny ruských vojsk na ukrajinskom pohraničí vyvolávajú napätie. Hrozí ďalšia anexia?

TA3
2.12.2021 10:55

Ukrajina hlási zvýšený pohyb ruských jednotiek v pohraničnom území. Správy potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Aliancia je podľa neho pripravená siahnuť aj po ekonomických sankciách voči Rusku, aby zabránila prípadnému vpádu do krajinu. Hrozí ďalšia anexia? O tom sme sa rozprávali s poslancom národnej rady a bývalým predsedom Výboru pre európske záležitosti Tomášom Valáškom.

"S istotou vieme, že na ruskej strane rusko-ukrajinskej hranice je nezvyčajne vysoký počet vojakov," potvrdil Valášek s tým, že ukrajinské zdroje hovoria o 114-tisícoch vojakov, z čoho väčšinu tvoria pozemné vojská, ale nachádzajú sa medzi nimi aj letci a námorníci.

Podľa Valáška nevieme, prečo tento pohyb nastal ani to, prečo sa deje práve teraz. Pripomenul, že aj v apríli tohto roku sa v oblasti "počty ruských vojakov vyleteli, a potom sa rozišli". V minulosti sa však mnohokrát stalo, že keď sa vojaci zhromaždili na hraniciach, došlo aj k napadnutiu suseda. Otázka, či prítomnosť vojsk neznamená prvý krok k agresii voči Ukrajine, je preto oprávnená, tvrdí bývalý predseda Výboru pre európske záležitosti.

Rusi hovoria v súvislosti s pohybom vojakov o vojenskom cvičení. "Aj v minulosti, napríklad pred inváziou Ukrajiny v roku 2014 alebo pred agresiou voči Gruzínsku v roku 2008 Rusko tiež tvrdilo, že ide o vojenské cvičenie, ide o rutinnú vec a niet sa čoho obávať. A na druhý deň boli vojská na opačnej strane hranice," spomína Valášek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok