Omikron má oveľa viac mutácií. Je ich o dvadsaťdva viac ako pri delte

TA3
29.11.2021 10:51

Vo svete vrcholí ďalšia vlna pandémie, niektoré krajiny postupne zavádzajú tvrdšie opatrenia. Obavy vzbudzuje aj nový, nákazlivejší, variant koronavírusu. Omikron sa z Juhoafrickej republiky postupne rozširuje do celého sveta. Čo o ňom doteraz vieme? Na čo sa v týchto dňoch sústreďujú odborníci zo svetových organizácií? Priblížil nám to Dušan Zupka, humanitárny poradca OSN a Svetovej banky.

Zupka povedal, že by zatiaľ nerobil unáhlené závery, keďže o omikrone toho doteraz vieme len veľmi málo. "Buďme opatrní. S určitosťou vieme, že omikron má oveľa viac mutácií, ako predošlé varianty, má ich konkrétne 32," dodal Dušan Zupka. 

Zatiaľ sa nevie, či dostupné vakcíny budú účinné proti omikronu. Vedci sa však zhodujú, že vakcíny by mali byť účinné aj proti novému variantu. Podľa Zupku by omikron nemal mať ťažký priebeh u ľudí s dobrou imunitou. Zupka povedal, že požiadavka na prešetrenie spojitosti medzi koronavírusom a ochorením AIDS už zaznela z Nemecka.

Prvý pacient, u ktorého sa nová mutácia objavila, bol liečený na HIV. Omikron môže byť rizikový pri ľuďoch so slabšou imunitou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok