Manuál prišiel, testy zatiaľ chýbajú. Podľa Machunku čaká firmy ešte veľa problémov

TA3
26.11.2021 16:00

Firmy už poznajú detaily, ako majú od budúceho týždňa zabezpečiť testovanie zamestnancov. Viac sme si o tejto téme povedali s Rastislavom Machunkom, viceprezidentom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Manuál prišiel až v piatok

Firmy sa k manuálu na testovanie svojich zamestnancov dostali až v piatok. Majú tak jeden víkend na to, aby sa pripravili, podľa Machunku sa však o tom hovorilo dlhšie a s testovaním mnohí počítajú. "Cítime spoločenskú zodpovednosť a chceme k tomu pristupovať proaktívne," uviedol.

Testy sa podľa manuálu ministerstva hospodárstva dajú zakúpiť aj v lekárňach, mnohé firmy však avizovali, že sa k nim nedostali. Otázkou tak zostáva, či ich stihnú naskladniť. "Čakáme, že v priebehu víkendu sa k testom dostaneme. K testovaniu samotestami musíme vyškoliť aj zamestnancov," spresnil Machunka.

Z OTP režimu v práci je jediná výnimka, a to vtedy, keď človek pracuje v oddelenej miestnosti a s nikým neprichádza do kontaktu. "Je to marginálna záležitosť, takže výnimky v podstate nie sú," doplnil Machunka. Podľa neho je stále množstvo nezodpovedaných otázok a veria, že aj úrady verejného zdravotníctva budú prvé dni zhovievavé.

"Množstvo zamestnancov vyráža skoro ráno mimo firmy, kuriéri, vodiči autobusov. Každá firma ich musí skontrolovať nejakým spôsobom a vysporiadať sa s tým po svojom," uviedol s tým, že problémov bude veľa, no budú ich riešiť za pochodu.

Riešenie vidí v očkovaní

Aký má efekt pravidelné testovanie podľa Machunku? Priznal, že žiadny a stačiť to nebude. "Efektné by bolo, keby si zamestnanci museli testy platiť, možno by ich to motivovalo k očkovaniu," dodal.

Ak nebudú niektorí zamestnanci otestovaní, v pondelok ich musia poslať domov. OTP režim je zatiaľ nastavený do konca roka, Machunka však nepredpokladá, že by sa situácia zlepšila. "Pred deltou neujdeme testovaním, jediným riešením je očkovanie," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok