Situácia v prešovskom kraji je kritická. Predseda Majerský hovorí o blížiacej sa katastrofe

TA3
12.11.2021 15:13

Situácia v súvislosti s koronavírusom je v Prešovskom kraji kritická. Lôžka pre pacientov sú takmer plne obsadené. Ako sa samospráva plánuje vysporiadať s aktuálnym stavom a ako vníma opatrenia, ktoré značne ovplyvnili podnikateľov? O tom sme sa rozprávali s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským.

„V Prešovskom samosprávnom kraji je situácia veľmi vážna. K tomuto dňu už nemáme voľnú žiadnu umelú pľúcnu ventiláciu,“ objasnil predseda kraja. Dodal, že takmer každý druhý výjazd záchrannej služby je k pacientovi s ochorením Covid-19 v kritickom stave. Na pondelok 15. novembra zvolali poradu so všetkými riaditeľmi nemocníc na území kraja. Budú sa snažiť nájsť riešenia situácie.

Vzhľadom na to, že situácia sa naďalej zhoršuje, je podľa predsedu Prešovského kraja pre lekárov náročné pomôcť všetkým pacientom s covidom. „Rozprávam sa s riaditeľmi nemocníc a tí sa už len modlia, aby sa čo najviac ľudí dostalo z ťažkých lôžok, a tak budú môcť prijať ďalších. Dostali sa do situácie, kedy vyberajú, ktorý človek v kritickom stave má väčšiu šancu na prežitie. Snažia sa pomôcť čo najväčšiemu počtu ľudí, no situácia je veľmi ťažká,“ povedal Majerský.

Vyjadril sa aj k udalostiam, pri ktorých došlo k incidentom medzi políciou a verejnosťou. „Chcem podržať policajtov, aby aj naďalej chránili zdravie ľudí. Sú tu na to, aby nám pomáhali. Ďakujem za ich statočnosť,“ povedal.

Šéf prešovského kraja avizoval, že chcú naďalej vychádzať medzi ľudí a vytvoriť ďalšie možnosti na zaočkovanie. Kraj plánuje otvoriť veľkokapacitné očkovacie centrum v každom okresnom meste, okrem toho chcú s očkovacími tímami navštíviť aj menšie obce.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok