Ústavný právnik o nových opatreniach: Covid passy bez kontroly nemajú zmysel

TA3
11.11.2021 17:59

Vláda sa rozhodla pritvrdiť v boji proti Covidu-19 a sľubuje viac výhod pre ľudí, ktorí sa dali zaočkovať. Zaznievajú však aj hlasy, že takéto zvýhodňovanie je protiústavné. Viac sme si o téme povedali s ústavným právnikom Radoslavom Procházkom.

Podľa návrhu vlády by mali mať majitelia prevádzok a organizátori hromadných podujatí povinnosť kontrolovať covid passy. Ak to nedodržia, hrozí im sankcia. „Covid passy nemajú zmysel, ak nie sú reálne kontrolované,“ povedal v Štúdiu TA3 ústavný právnik Procházka.

Podobné pravidlá by mali platiť aj pre zamestnávateľov, ktorí by mali kontrolovať covid passy svojich zamestnancov. V prípade, že zamestnanci nebudú spĺňať požiadavky, mali by im zamestnávatelia zabezpečiť bezplatné testovanie. Zamestnávatelia však v tejto súvislosti hovoria o ďalšom a zbytočnom bremene, ktoré na nich kladie štát.

„Ak by testovanie mali hradiť zamestnávatelia, tak to môže byť bremenom. Myslím si, že s týmto bremenom sa zamestnávatelia vysporiadajú neformálnym tlakom na zamestnancov. Toto opatrenie sa tak môže prejaviť na výraznom zrýchlení očkovacieho tempa,“ vysvetlil Procházka.

Nové opatrenia by mohli zabezpečiť neporušený chod ekonomiky a taktiež väčšiu slobodu pre zaočkovaných. Napriek tomu už niektorí opoziční poslanci avizovali, že tento návrh pošlú na Ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok