Rozdiely medzi platmi mužov a žien sú veľké, a to aj keď žena deti nemá

TA3
9.11.2021 09:01

Rozhodnutie mať deti sa prejavuje primárne na príjmoch matiek a má za následok rozdiely v zárobkoch medzi ženami a mužmi. Aj šesť rokov po prvom pôrode odpracujú matky ročne v priemere o 2,5 mesiaca menej a ich mzdy sú o 33 percent nižšie, než keby deti nemali. Rozdiely sú však veľké aj v prípade, že žena dieťa vôbec nemá.

Ak žena, ktorá nemá dieťa, zarába napríklad 1000 eur mesačne, tak pri alternatíve, že by dieťa mala, by jej plat dosahoval len 670 eur, vysvetlila Lenka Buchláková. Fakt, že sa žena rozhodne mať dieťa, teda posunie jej plat nadol o zhruba 33 percent. 

Približne tretinu rozdielu v mesačných mzdách je možné vysvetliť tým, že matky pracujú v priemere menej hodín. Veľkosť efektu materstva závisí na počte detí a dosiahnutom vzdelaní. "Do šiesteho roku života, dokonca do 15. roku života, keď sa už deti viac osamostatňujú, ešte stále vidíme veľké rozdiely v platoch," poznamenala analytička a redaktorka TA3.

"Na Slovensku máme problém s tým, že rozdiel medzi mužmi a ženami v platoch je zhruba na úrovni 19,5 percenta, aj keď sú na rovnakých pracovných pozíciách," povedala Buchláková. Veľké rozdiely medzi príjmami mužov a žien sú bez ohľadu na to, či má žena jedno dieťa, viac detí či žiadne.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok