Členka konzília vysvetlila, ako by v praxi mali vyzerať nové sprísnené opatrenia

TA3
5.11.2021 17:26

Nakazených pribúda, potvrdili už aj variant delta plus. Niektoré nemocnice sú plné a výjazdy záchranárov sa z týždňa na týždeň zdvojnásobujú. Podľa odhadov odborníkov bude situácia na Vianoce horšia. Konzílium preto žiada sprísnenie opatrení. Viac sme si o nich povedali s členkou konzília Alenou Koščálovou.

Obmedzenie pohybu pre neočkovaných

Podľa návhru konzília odborníkov by sa v čiernych okresoch mal obmedziť pohyb, výnimku budú mať zaočkovaní a tí, čo prekonali covid. Podľa Koščálovej odborníci apelujú na zodpovednosť ľudí, dodržiavanie opatrení a ich kontrolu. Týka sa to aj prevádzok pri kontrole covid pasov. 

"Funguje to tak aj v zahraničí, ľudia to považujú za absolútnu samozrejmosť. Prevádzky by tieto veci mali zodpovedne kontrolovať," uviedla.

Covid pasy v práci

V hre je aj kontrola covid pasov, testov či prekonania ochorenia pri vstupe do zamestnania. Aktuálne však na to právny rámec nemáme, podľa Koščálovej by sa to ale malo zmeniť.

V najhorších okresoch by sa tiež dočasne malo prerušiť prezenčné vzdelávanie. "Sme presvedčení, že je nevyhnutné zachovať prezenčnú výučbu najviac ako sa dá, nechceme plošne zatvárať školy. Je to krátkodobé opatrenie," uviedla s tým, že túto kompteneciu by mal mať aj riaditeľ školy, musí ale úzko spolupracovať s regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Skrátiť by sa mali aj prevádzkové hodiny reštaurácií či podnikov do 22. hodiny, a to od bordovej farby v Covid automate. "Dôvodom je najmä utlmiť nočný život, kde sa vírus môže intenzívne šíriť," dodala členka konzília.

V hre je aj povinné očkovanie

Ako by to mohlo byť s povinným očkovaním? O skupinách, ktorých by sa to malo dotknúť sa zatiaľ diskutuje, podľa Koščálovej sa však uvažuje o zdravotníkoch či zamestnancoch v zariadení sociálnych služieb.

Tieto opatrenia by podľa odborníkov mali platiť čo najskôr. "Sú opatrenia, ktoré by mohli začať platiť rýchlo, avšak napríklad covid pasy v zamestnaní treba právne upraviť, to môže trvať dlhšie," dodala Koščálová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok