Klimatológ vysvetlil, čo môžeme očakávať od summitu v Glasgowe

TA3
2.11.2021 11:31

V Glasgowe pokračuje klimatický summit. Aké sú jeho hlavné ciele a čo od neho môžeme očakávať nám povedal klimatológ Pavol Faško.

Od summitu majú mnohí veľké očakávania

Naliehavosť, očakávania a skepsa. Tieto slová podľa klimatológa Pavla Faška charakterizujú aktuálny summit COP26 v Glasgowe. Jedným z očakávaných cieľov je dohoda na redukcii produkcie oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov, ako napríklad metánu.

Prečo doteraz toto úsilie zlyhávalo? Podľa Faška je problém najmä globálny. "Štáty nie sú schopné dohodnúť sa a konať jednotne. Často majú silu rôzne ekonomické ochranárske opatrenia," vysvetlil klimatológ.

Slovensko môže ísť príkladom

Malé krajiny podľa neho neprispievajú až tak výrazne k produkcii skleníkových plynov, môžu byť však príkladom pre iných. "Aj Slovensko môže byť krajinou, ktorá by mohla ukázať, ako robiť zmeny v lesnom hospodárstve. Stav našich lesov nie je dobrý, preto by sme mohli ukázať, ako to zlepšiť," spresnil Faško.

Podobne to môže byť aj so suchom v niektorých našich regiónoch. "Aj to by mohlo Slovensko riešiť a ukázať, ako vrátiť vlahu do oblastí, kde to v minulosti bolo bežné," uviedol.

Aká je klíma na Slovensku? Situácia je podľa Faška vážna. "Oteplilo sa tak, ako ešte nikdy predtým v histórii meteorologických meraní. Obdobia sucha sú dlhšie, problémom je aj obdobie búrok, intenzívny dážď môže spôsobiť lokálne povodne, škody so sebou prináša aj nárazový vietor. V lete sú to zase vlny horúčav, ktoré spôsobujú aj zdravotné komplikácie," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok