Inflácia ukrajuje z úspor. Ako naložiť s peniazmi a neprerobiť?

TA3
21.10.2021 09:15

Počas posledných štyroch rokov inflácia na Slovensku vždy prevýšila úroveň úrokovej miery ako na bežných účtoch, tak aj na termínovaných vkladoch. Napriek tomu záujem ľudí ukladať si peniaze na bežné účty rastie.

Len za posledný rok sa naše úspory na bankových účtoch okresali o štyri percentá. Viac o tejto téme sme si povedali s Raymondom Kopkom, viceprezidentom Proxenta Broker.

V čase stúpajúcej inflácie by sme mali pozornejšie sledovať jej úroveň, radí viceprezident Proxenta Broker. "Keď máme infláciu okolo 3 až 5 percent, kde sa momentálne pohybujeme, mali by sme si dobre premyslieť, ako zhodnocujeme svoje peniaze. Minimálna úroveň by mala byť práve na hodnote 3 až 5 percent, čo je hodnota inflácie. Nemali by sme peniaze nechávať na bežných účtoch alebo na terminovaných vkladoch. To je základ," uviedol.

Analytici v súčasnosti neočakávajú zvýšenie úrokov v bankách. "Banky majú pretlak peňazí, musia tie peniaze umiestňovať a dobre zhodnocovať pre svojich akcionárov," vysvetlil Kopka s tým, že úrokové sadzby na bežných účtoch by mali byť na úrovni 0,0 a úroky na terminovaných vkladoch, krátkodobých či dlhodobých, tiež na úrovni 1 či 1,5 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok