Platíme stále viac za čoraz menšie byty. Novostavby v Bratislave dosiahli rekord

TA3
18.10.2021 09:17

Priemerná cena bytu v novostavbe v Bratislave po prvýkrát v histórii dosiahla 250 000 eur. A nič nenaznačuje, že trend zdražovania sa tak skoro skončí. O tejto situácii, jej príčinách a dôsledkoch sme sa v Raňajkách rozprávali s Rudolfom Bruchánikom, hlavným analytikom Bencont Investments.

Pribudlo 100 bytov, predalo sa 600

"V priebehu tretieho štvrťroka na trh pribudlo sto nových bytov, zatiaľ čo sa predalo 600 bytov," upozornil Bruchánik. Hlavným míľnikom cien v hlavnom meste podľa neho bolo, keď priemerná absolútna cena vzrástla na 250-tisíc eur. Absolútna cena znamená konečnú cenu, ktorú zaplatí klient. 

Ide pritom o čoraz menšie byty, keďže ich rozloha v novostavbách sa zmenšuje. Ľudia tak postupne platia stále viac za čoraz menšie a menšie byty. "Rozloha je momentálne na úrovni 63 metrov, medziročne je to pokles o päť percent," vysvetlil analytik. Byty sa teda postupne zmenšujú.

Za rastúce ceny bývania podľa neho môže jednoduchý zákon ponuky a dopytu. "Ponuka sa znižuje, nie je čo stavať, nie sú povolenia na to, aby sa výstavba mohla viac rozbehnúť," spresnil Bruchánik. Na druhej strane je kúpyschopnosť obyvateľstva, "ktorá je napriek cenovému rastu stále relatívne silná na to, aby ponuku dokázala absorbovať".

Nejde o realitnú bublinu

Bruchánik si nemyslí, že sme v realitnej bubline, ani že sa k nej blížime. "Je to práve kvôli tomu, že strana ponuky je na rozdiel od rokov 2008, 2007 či 2009 iná. Dnes je ten počet bytov na trhu veľmi nízky, zatiaľ čo vtedy bol niekoľkonásobne vyšší."

Podľa analytika budú ceny za bývanie rásť aj v najbližších rokoch, ale rast by mal postupne spomaľovať. "Dôvodom spomalenia je, že kúpyschopnosť začína klesať," vyjadril sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok