Česká politická scéna sa zmení. Politologička vysvetlila, ako ju ovplyvní aj zdravie prezidenta

TA3
10.10.2021 14:37

Pomery na českej politickej scéne sa zrejme zmenia. O takmer sedem desatín percenta zvíťazila koalícia SPOLU na čele s Petrom Fialom. Dokáže tento univerzitný profesor a bývalý rektor Masarykovej univerzity v Brne zostaviť novú vládu a kam sa bude uberať Česká republika pod jeho vedením? Ako sa s prehrou vyrovná Andrej Babiš a ako karty zamieša prezident Miloš Zeman, ktorému sa zhoršuje zdravotný stav? Na tieto otázky sme hľadali odpovede s politologičkou Silviou Hudáčkovou.

Úloha prezidenta je kľúčová

Zdravotné problémy českého prezidenta Miloša Zemana môžu ovplyvniť povolebný vývoj v Českej republike. Úloha prezidenta je totiž kľúčová pri zostavovaní vlády. Prezident vedie dialógy s lídrami politických strán a nakoniec aj vyberie, koho poverí zostavením vlády. Na podnet prezidenta je vymenovaný premiér aj členovia vlády.

„Voľby vyhralo spájanie a spolupráca, prehrala rozdrobenosť,“ povedala politologička. Podľa nej práve dve predvolebné koalície dokázali zaručiť voličom, že zmena, ktorú sľubujú, je možná. To sa odrazilo aj na vysokej volebnej účasti, ktorá bola viac ako 65 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok