Volebné miestnosti sa zatvorili. Čo pre nás znamená výsledok v českých voľbách?

TA3
9.10.2021 15:11

Pozrite si mimoriadne Štúdio TA3, v ktorom sme sa venovali českým parlamentným voľbám. Volebné miestnosti sa u našich západných susedov zatvorili o 14:00. Prebrali sme reakcie aj výsledky, a tiež to, čo by mohli znamenať pre Slovensko a celú Európsku úniu. Rozprávali sme sa s bývalou političkou a diplomatkou Magdou Vášáryovou a s politológom z Ústavu politických vied SAV Jurajom Marušiakom.

Ide aj o budúcnosť V4

Po voľbách v Nemecku sa pozornosť štátov Európskej únie sústreďovala na voľby u našich susedov. Ako uviedla bývalá politička a diplomatka Magda Vášaryová, výsledky volieb v Českej republike sú dôležité aj pre Slovensko. Vyznanú úlohu zohráva najmä jazyková príbuznosť, vďaka ktorej sa dokážeme dohovoriť. Práve to je dôležité aj pre budúcnosť Vyšehradskej štvorky.


Politológ Juraj Marušiak vyzdvihol slovensko-české vzťahy, pre ktoré je dôležité sledovať dianie u našich susedov. Česká republika je podľa neho aj v niektorých otázkach európskej integrácie naladená trochu inak ako Slovenská. Opozícia taktiež nie je naklonená prijatiu eura a aj utečenecký diskurz sa vyvíja iným smerom, ako v prípade západoeurópskych krajín. Marušiak si preto nemyslí, že by u našich susedov nastali v tomto smere výrazné zmeny ani v prípade, že by voľby vyhrala opozícia.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok