Virológ Boris Klempa v TA3: Musíme sa pripraviť aj na ďalšie mutácie

TA3
27.4.2021 15:28

Indický variant koronavírusu je už v Európe. Zaznamenali ho v Belgicku, Grécku aj v susednom Česku. Na Slovensku ho zatiaľ oficiálne nepotvrdili. Čo vieme o indickom variante? Môže sa šíriť rýchlejšie? Viac k téme prezradil virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Popri juhoafrickej, britskej či brazílskej mutácii sa objavil nový – indický variant koronavírusu. Svetová zdravotnícka organizácia ho zatiaľ neoznačila za znepokojujúci. Podľa virológa Borisa Klempu zo Slovenskej akadémie vied je jedným z dôvodov to, že o tomto variante zatiaľ veľa nevieme. „Situácia skutočne nie je taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať,“ hovorí Klempa. Hoci je podľa neho situácia v Indii vážna, nie je to dôsledok len nového variantu vírusu. Určite zohrávajú úlohu aj iné faktory, ako uvoľnenie a zmena správania. Okrem toho sa v Indii uskutočnili aj náboženské podujatia, kde sa vírus mohol jednoducho šíriť.

Virológ tiež upozorňuje na to, že súbežne sa v Indii šíri aj britský variant, ktorý pravdepodobne tiež komplikuje situáciu. Je preto podľa neho ťažké povedať, do akej miery spôsobuje problémy práve samotný indický variant.

Klempa vysvetľuje, že po objavení nového variantu vedci vždy skúmajú hlavne to, do akej miery je odolný voči protilátkam, ktoré sa vytvorili proti pôvodnému vírusu, a tiež rýchlosť šírenia. Indický variant sa síce šíri rýchlo, no zatiaľ nie je rozšírený v celej krajine. Nie je zatiaľ isté, či je infekčnejší ako britský mutant, dodal Klempa. Dá sa podľa neho tiež predpokladať, že aj indický variant bude o niečo odolnejší voči očkovaniu, rovnako ako je to pri brazílskom a juhoafrickom variante. Prvé, nerecenzované vedecké články však zatiaľ ukazujú, že by to nemuselo byť až také zlé.

Na Slovensku pravdepodobne nie je

Indický variant je oficiálne potvrdený už aj v Českej republike, u nás zatiaľ potvrdený nebol. Klempa si myslí, že nie je príliš veľká šanca na to, aby bol indický variant už aj na Slovensku. Pripisuje to najmä obmedzeniam cestovania, ktoré sú aktuálne platné. Verí tomu, že keď sme ho doteraz nezachytili, tak tu naozaj nebol. Spolieha sa hlavne na sekvenovanie vírusu. „Môžeme očakávať, že skutočne budeme počuť o ďalších a ďalších variantoch, ale dá sa povedať, že to budú znova rôzne kombinácie ako keby tých mutácií, ktoré už poznáme, ktoré ale skutočne vznikajú nezávisle od seba v rôznych častiach sveta,“ vysvetľuje virológ. Tieto konkrétne mutácie prinášajú vírusu určitú výhodu, a preto prežijú.

Rozhodujúca bude jeseň

Otázkou, ktorá trápi mnoho ľudí, je najmä to, či sa na Slovensku objaví ďalšia vlna. Najčastejšie sa hovorí o možnosti ďalšieho zhoršenia situácie na jeseň. „No ja som v tomto skôr optimista a pevne verím, že sa situácia bude zlepšovať plynule až do leta a skutočne rozhodujúca bude jeseň a tam sa práve ukáže to, či sme dobre zvládli očkovanie, či sme sa dobre pripravili na tú prípadnú ďalšiu vlnu.“ Verí, že ak zvládneme očkovanie na jeseň by sme už nemali zažiť to isté, čo minulú jeseň. Zároveň však dodáva, že India je veľké memento, že aj krajiny, ktoré si myslia, že majú najhoršie za sebou, sa ešte môžu znova dostať do ťažšej situácie. „Vírus už niekoľkokrát prekvapil počas tejto pandémie,“ zakončil Boris Klempa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok