Česi v ruskej kauze konali diplomaticky, tvrdí Duleba. Daniška ocenil konanie Zemana

TA3
24.4.2021 21:12

Slovensko na znak solidarity s Českom vyhostilo troch ruských diplomatov. V koalícii je spor pre kolúznu väzbu, vlastný návrh má ministerka Mária Kolíková aj strana Sme rodina. Nazrite za oponu s Alexandrom Dulebom zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku a Jaroslavom Daniškom z denníka Štandard.

"Ak ide o preukázaný skutok, ide v podstate o teroristický útok, ktorý zorganizoval cudzí štát na území Českej republiky. Česko zareagovalo diplomatickým spôsobom," myslí si Duleba. Podľa neho aj v prípade vyhostenia ruských diplomatov zo Slovenska ide iba o špiónov s diplomatickým krytím.

"Česi si zrejme vyhodnotili, že urobili niečo naviac, keď vyhodili všetkých, ktorých mali identifikovaných ako špiónov pracujúcich pre jednu z ruských tajných služieb", dodal.

Daniška ocenil konanie českého prezidenta Miloša Zemana s tým, že štátnici na Západe konali v kauze Skripaľ oveľa pomalšie ako Česi a istý pokoj je na mieste. "Okolo celej témy je veľmi veľa otázok a nejasností. My nevieme zhola nič, my vieme iba správy z médií," uviedol.

Podľa jeho názoru mali Česi pred zverejnením informácie o vyhostení Rusov "obdobie akoby prípravy na proruskú politiku, ktorú reprezentovali Zeman, Babiš či Hamáček". Opäť zdôraznil, že k celej kauze máme doteraz k dispozícii iba veľmi málo preukázaných informácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok