Kiná sú už rok zatvorené. Na premiéru čaká aj prvý slovenský remake v dejinách

TA3
21.4.2021 10:48

Kiná na Slovensku sú zatvorené už rok. Pandémia ich prevádzkovateľom spôsobila miliónové straty. Vláda nás do kinosál, zdá sa, tak skoro nepustí, a to napriek tomu, že väčšina obchodov a služieb už funguje. Ktoré filmy čakajú na premiéru a ako to bude tento rok vyzerať na odovzdávaní Oscarov? Viac nám povedal filmový kritik Peter Konečný.

Niektoré kiná na Slovensku sú zatvorené už 150 až 170 dní, pri niektorých multikinách je to dokonca ešte viac. Filmový kritik Peter Konečný si myslí, že to má dopad aj na technológie, sály, ale aj distribúciu. Bude sa podľa neho meniť aj distribučná taktika, pretože nikdy doteraz sme nezažili nič podobné, ako zažívame teraz.

Za posledné roky – 2017, 2018 a 2019 sa návštevnosť kín na Slovensku pohybovala okolo 6 miliónov predaných lístkov. Aj napriek tomu, že bol rok 2020 výrazne ovplyvnený pandémiou, predalo sa okolo dvoch miliónov lístkov. Z tohto počtu bolo viac ako 700-tisíc lístkov na slovenské filmy. To podľa Konečného ukazuje, ako sú domáce kinematrografie dôležité.

Zachráni Perinbaba Vianoce?

Minulý rok sa mal v kinách objaviť film Správa od Petra Bebjaka, mali by sme sa tiež dočkať filmu Generál s Milanom Ondríkom či druhého dielu kultovej rozprávky Perinbaba. Ten je zatiaľ naplánovaný na spustenie do kín 11. novembra. Očakáva sa, že Perinbaba môže kiná tento rok pred Vianocami zachrániť. Čaká nás dokonca aj prvý slovenský remake v dejinách kinematografie Známi neznámi, čo je remake originálneho talianskeho filmu. Ten je v pláne počas septembra či októbra. No slovenských filmov, ktoré sú pripravené na odprezentovanie, je viac.

Ďalšie zaujímavé novinky z filmového sveta sa dozviete v našom videu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok