Róm alebo cigán? Tých druhých máte možno v strane, odkázali Mazurekovi

TA3
9.4.2021 21:14

Rómska inteligencia sa pred 50 rokmi po prvý raz dohodla na spoločných požiadavkách. Vtedajší lídri chceli, aby sa zlepšili životné podmienky a postavenie Rómov. Aká je realita po piatich dekádach? Umožňuje im štát dostať sa zo začarovaného kruhu? Majú ľudia z tejto komunity záujem zlepšiť svoju životnú úroveň?

Podľa poslanca Milana Mazureka (nezávislý) ide o historiku-kultúrnu, možno až hodnotovú záležitosť. V spojitosti s rómskym etnikom používa slovo "cigán". Vysvetľuje to tým, že "slovo cigán je podľa mňa úplne normálnym pomenovaním etnika. Mnohí si tak sami hovoria, inak by neexistovali skupiny ako Cigánski diabli a podobne," uviedol.

Peter Pollák mladší (OĽANO) to vidí inak. "V roku 1971 sa prijala deklarácia toho, že slovo cigán sa vymaže zo slovníkov a bude sa používať pojem Róm. Vo veľkom sa však táto požiadavka nenaplnila," skonštatoval a Mazurekovi povedal, že "vy sa s cigánmi môžete stretávať akurát tak vo vašej strane. My sme Rómovia".

"Ani vy nemáte rád, keď vám hovoria fašista," povedal Mazurekovi ex-splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd). Vyzval ho, aby Rómov nenazýval cigánmi, ak to oni nechcú. Podľa neho sa Mazurek vôbec nezmenil a "aj o desať rokov bude tam, kde teraz".

Bývalý poslanec mestského zastupiteľstva mesta Trnava Miloš Krištofík považuje za nekorektné hovoriť v tomto prípade o razisme, aspoň za antropologického pohľadu. So slovom cigán sme podľa neho boli historicky vychovaní a ťažko na tom niečo meniť. Cestu vidí pri výučbe, ktorou by oslovili aj mladých ľudí.

"Ak by som sa mal narodiť ešte raz, chcel by som byť opäť Rómom," priznal starosta obce Toporec Gustáv Pompa (nezávislý) s tým, že je na svôj pôvod veľmi hrdý. Počas jeho mladosti ho tiež označovali ako cigána, no hodnotovo mu to s príchodom "novej doby" začalo vadiť. "Kultúra je už niekde inde a mali by sme nájsť spoločnú cestu, aby Slovensko napredovalo," tvrdí.

Žabomyšie vojny, okomentoval slovné prestrelky starosta obce Sačurov v okrese Vranov nad Topľou Peter Barát (nezávislý). "Boli roky, keď sa hovorilo cigán, no v tejto dobe by sme mali rešpektovať, že ak je to Róm, je to Róm," povedal. Myslí si, že práve na tomto stroskotáva reálna pomoc a mala by sa radšej riešiť situácia ľudí v osadách či ľudí žijúcich v ich blízkosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok