To najhoršie už máme za sebou. Kedy sa dočkáme uvoľňovania?

TA3
27.3.2021 17:55

Epidemická situácia sa na Slovensku mierne zlepšuje. Blíži sa Veľká noc, ktorá nebude tradičná. Čo nás čaká? Kedy sa zbavíme respirátorov a nadýchneme slobody? Aké opatrenia sú stále v hre? V špeciálnom štúdiu TA3 na to odpovedali epidemiologička Zuzana Krištúfková, dočasne poverený minister zdravotníctva Eduard Heger a infektológ Vladimír Krčméry.

Situácia v jednotlivých okresoch sa podľa Eduarda Hegera zlepšuje, ubúda aj čierna farba. "Opatrenia sa budú postupne vypínať," uviedol Heger, pripomenul však, že ich treba dodržiavať. "To najhoršie máme za sebou, musíme však vydržať," súhlasila aj Zuzana Krištúfková. Podľa Hegera čísla klesajú, pokiaľ klesne počet hospitalizovaných, mohol by sa prepnúť aj Covid automat. "Sme na prahu otvárania," potvrdil Vladimír Krčméry.

Čím budeme zodpovednejší, tým skôr môžeme uvoľňovať. Skúškou budú najmä sviatky Veľkej noci, po nich chcú počkať ešte 10 až 14 dní a ak sa potvrdí v číslach klesajúci trend, bude sa premýšľať o uvoľňovaní.

Heger apeloval na ľudí aj s tým, aby po návrate zo zahraničia dodržiavali karanténu, šírenie britskej mutácie sa totiž dlho nedarilo skrotiť. To, ako dopadne Veľká noc, rozhodne aj o tom, aké budeme mať leto. Podľa Hegera je dôležité byť zodpovedný, potom by aj leto mohlo byť výrazne lepšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok