PR správa

Nevšedný film o UFO prináša autentické svedectvá obyvateľov Slovenska

PR
3.2.2017 14:40

Do kín prichádza celovečerný dokument s témou, ktorá na Slovensku v takomto rozsahu nebola nikdy zmapovaná. Film režiséra Maroša Beráka Sprisahanie šedej rasy prináša autentické svedectvo desiatok ľudí, ktorým do života vstúpilo UFO.

Nevšedný film o UFO prináša autentické svedectvá obyvateľov Slovenska
PR

Film vznikal šesť rokov, počas ktorých režisér navštívil desiatky ľudí po celej krajine, ktorí zažili niečo mimoriadne, čo si nedokážu vysvetliť. Po zostrihaní sto hodín záznamu vzniklo 72 minútové dielo, ktoré diváka pohltí svojou autenticitou.

„Nestal som sa expertom na UFO, ako dokumentarista si zachovávam od témy odstup. Je však nutné zaujať určitú pozíciu. Veci nesmieme a priori odmietať, ani im slepo veriť,“ hovorí autor Maroš Berák.

Téma UFO, teda neidentifikovateľných lietajúcich objektov je vo svete predmetom vážneho výskumu. Či už je to americký projekt Disclosure, ktorý zbiera svedectvá amerických astronautov, vojenských letcov a ľudí z prostredia tajných služieb, alebo vedecké skúmania vesmírnych signálov alebo kognitívne a lingvistické štúdie, zaoberajúce sa teóriou prvého kontaktu s mimozemskou civilizáciou.

Snímka Sprisahanie šedej rasy dokumentuje slovenských nadšencov a svedkov nevysvetliteľných javov, ktorí sa často stretávajú s nepochopením okolia. Sú medzi nimi viacerí stredoškolskí a vysokoškolskí učitelia, vojenský pilot či finančný expert. So svojim záujmom o galaktické problémy stoja na pokraji slovenskej spoločnosti a vyvolávajú otázky či sme vôbec ochotní zaoberať sa vecami, ktoré presahujú našu skúsenosť.

„Každý sa s pocitom základnej neistoty - že nie sme na vrchole evolúcie - musí vyrovnať sám,“ hovorí režisér, ktorý sa s témou vyrovnal po svojom. Film ostáva otvoreným projektom. Tvorcovia na stránke www.ufofilm.sk vyzývajú ľudí, ktorí sa tiež stretli s nevysvetliteľným úkazom zo sveta UFO, aby sa nebáli podeliť so skúsenosťou a ozvali sa im prostredníctvom mailu.

Na snímke spolupracovala dokumentaristka Zuzana Piussi v úlohe kameramanky, hudbu zložil Ján Boleslav Kladivo. Film prináša do kín distribučná spoločnosť Filmtopia. Po slávnostnej predpremiére, ktorá sa uskutočnila 1.2. 2017 v Bratislavskom Kine inak A4, ho budú môcť diváci vidieť postupne v kinách na celom Slovensku. V marci budú diváci môcť vidieť film aj v sieti kín Cinemax (www.cine-max.sk).

 

Sprisahanie šedej rasy / SR, ČR 2017 / 72min

Réžia: Maroš Berák / Hudba: Ján Boleslav Kladivo/ Kamera: Maroš Berák a Zuzana Piussi

Producenti: Ultrafilm (SK) a D1film (CZ)

Distribučná premiéra: 23.2. 2017

Distribuuje: Filmtopia, www.filmtopia.sk, ek@filmtopia.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok