Atentátnici z Bruselu pred útokmi plánovali viaceré únosy

TA3 TASR
25.1.2017 18:11

Páchatelia vlaňajších teroristických útokov v Bruseli ešte pred atentátmi plánovali únosy, ktorými chceli dosiahnuť prepustenie svojich komplicov z väzenia.

Atentátnici z Bruselu pred útokmi plánovali viaceré únosy
SITA/AP

Vyplýva to z analýzy nájdeného počítača Najima Laachraouiho, jedného zo samovražedných atentátnikov. Pred marcovými teroristickými útokmi v Bruseli sa trojica samovražedných atentátnikov - Najim Laachraoui a bratia Bakraouiovci – skontaktovala so svojím šéfom v Sýrii.

Navrhli mu okrem iného únos jedného alebo dvoch ľudí s cieľom vymeniť ich neskôr za "bratov a sestry", ktorí boli v tom čase vo väzení. Totožnosť nadriadeného, ktorého kontaktovali, nie je známa. Týmto spôsobom chceli z väzenia vyslobodiť napríklad Medhiho Nemmouchea, jedného z podozrivých zo spáchania útoku na bruselské židovské múzeum z roku 2014, pri ktorom zahynuli štyria ľudia.

Informáciu priniesla belgická televízia a rozhlas RTBF, ktorá mala možnosť nahliadnuť do dokumentov v nájdenom počítači. Dokumenty potvrdzujú, že islamskí radikáli Laachraoui a Nemmouche bojovali v radoch takzvaného Islamského štátu v tom istom čase, boli v kontakte a navzájom sa oslovovali ako "bratia".

Trojica islamistov nakoniec únosy nezrealizovala, ale 22. marca spáchala samovražedné teroristické útoky na letisko a stanicu metra v Bruseli, ktoré vyžiadali viac ako tri desiatky obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok