Iracké sily chystajú útok na západný Mósul, ovláda ho Islamský štát

TA3 TASR
24.1.2017 12:01

Iracké ozbrojené sily sa začali pripravovať na útok, ktorého cieľom je dobyť aj západnú časť mesta Mósul, ovládanú ešte stále extrémistickou organizáciou Islamský štát. Informoval o tom veliteľ operácie generálplukovník Abdal Amír Rašíd Jaralláh.

Iracké sily chystajú útok na západný Mósul, ovláda ho Islamský štát
SITA/AP

Na operácii na západnom brehu rieky Tigris sa podľa neho zúčastnia aj Ľudové mobilizačné sily. Je to koalícia prevažne Iránom vycvičených šiitských ozbrojených síl. Vznikla v roku 2014, aby sa zapojila do boja proti IS v Iraku. Súčasťou irackých ozbrojených síl sa PMF stali vlani.

V oblastiach Mósulu, ktoré sú ešte stále pod vládou IS, žije podľa odhadov OSN asi 750.000 civilistov. Koordinátorka OSN pre humanitárne operácie v Iraku Lise Grandeová dnes vo svojom vyhlásení uviedla, že ceny potravín a základných životných potrieb sa tam v poslednom čase prudko zvýšili, dodávky vody a elektriny sú prerušované a niektorí obyvatelia sú nútení páliť zariadenie svojich bytov a domov, aby sa v chladnom počasí zohriali.

Iracké úrady v pondelok oznámili, že po takmer 100 dňoch bojov oslobodili od IS celú východnú časť Mósulu. Táto fáza bojov o Mósul zo svojich domovov vyhnala približne 140.000 ľudí. Mósul je po Bagdade a Basre tretím najväčším mestom v Iraku. Islamský štát ho obsadil v júni 2014 v rámci bleskovej ofenzívy, ktorej výsledkom bol kalifát vyhlásený na obsadených častiach územia Iraku i Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok