Spojené štáty si uctili pamiatku zavraždenej ruskej novinárky Politkovskej

TASR
7.10.2011 06:53

Spojené štáty si uctili pamiatku zavraždenej ruskej novinárky a kritičky Kremľa Anny Politkovskej. V deň piateho výročia jej násilnej smrti súčasne vyzvali Moskvu na vypátranie a potrestanie všetkých osôb zodpovedných za vraždu, uviedla agentúra RIA Novosti.

Spojené štáty si uctili pamiatku zavraždenej ruskej novinárky Politkovskej

"(Politkovskej) správy o vojne na severnom Kaukaze odhalili porušovanie ľudských práv a utrpenie obetí konfliktu. Ctíme si jej dedičstvo ako odvážnej žurnalistky," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Victoria Nulandová.

Hovorkyňa privítala, že ruské orgány v posledných mesiacoch zatkli v súvislosti s prípadom viacerých podozrivých. Zdôraznila však, že je potrebné identifikovať a potrestať všetky osoby zodpovedné za Politkovskej zabitie.

Politkovskú (48), známu kritickým spravodajstvom o vojne v Čečensku, zastrelili 7. októbra 2006 v Moskve neznámi páchatelia. Telo novinárky pracujúcej pre denník Novaja Gazeta objavili vo výťahu obytného domu, v ktorom bývala.

Koncom mája tohto roku vyšetrovatelia zatkli v Čečensku pravdepodobného vraha Politkovskej Rustama Machmudova. V auguste bol zadržaný bývalý policajný podplukovník Dmitrij Pavľučenko, údajný organizátor novinárkinho zastrelenia. Voči obom krátko po zatknutí vzniesli obvinenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok