Žilina vyhrala miliónový spor, podľa súdu Auparku škodu nespôsobila

TA3 TASR
19.1.2017 16:44

Mesto Žilina vyhralo na Okresnom i Krajskom súde v Žiline spor v súvislosti s výstavbou Auparku v Žiline o náhradu ujmy vo výške 17,5 milióna eur. Informoval o tom primátor Žiliny Igor Choma.

V hre je ešte dovolanie

"Oba súdy celý nárok Auparku voči mestu zamietli. Jednoznačne skonštatovali, že mesto žiadnu ujmu nikomu nespôsobilo a vec je tak právoplatne ukončená. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 20. decembra 2016," povedal žilinský primátor.

Doplnil, že proti rozhodnutiu krajského súdu nie je možné odvolanie, ale žalobca by mohol využiť mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie a docieliť, aby vo veci rozhodoval Najvyšší súd.

"Túto možnosť majú. My sme však pripravení brániť sa. Myslím si, že aj rozhodnutie okresného, aj krajského súdu je mimoriadne presvedčivé. A navyše, bola novela civilného sporového poriadku, ktorá obmedzila výrazným spôsobom možnosť podávať mimoriadne opravné prostriedky v týchto veciach," podotkol právny zástupca mesta v spore Emil Hadbábny.

Problém bol s pozemkami

Podľa žilinského primátora bola predmetom sporu náhrada škody vo výške 17.560.914,55 eura, ktorú malo mesto žalobcovi údajne spôsobiť tým, že vyvolalo spor o určenie vlastníckeho práva k pozemkom pod nákupným centrom Aupark.

"Podľa tvrdenia žalobcu tým malo dôjsť k omeškaniu výstavby obchodného centra a aj k vzniku škody. Na dokreslenie celého prípadu treba povedať, že ukončený nie je ešte jeden spor v súvislosti s Auparkom, v ktorom je žalovaná Slovenská republika v zastúpení Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Predmetom konania je náhrada škody vo výške 1.324.955,90 eura, a to rovnako v súvislosti s údajným omeškaním výstavby obchodného centra Aupark v Žiline v dôsledku nesprávneho rozhodnutia stavebného úradu," dodal Choma.

Pripomenul, že Štúrove námestie predal pre výstavbu Auparku exprimátor Ján Slota. "Jeho nástupca sa snažil tento predaj zvrátiť na súde a mestu sa aj podarilo dosiahnuť predbežné opatrenie, ktorým bolo zakázané jednej zo spoločností pokračovať vo výstavbe. Druhá však stavala ďalej a Aupark sa tak či tak postavil. My sme však ako mesto tento súdny spor v tom čase prehrali na okresnom aj krajskom súde. A následne si jedna zo spoločností okolo Auparku voči mestu uplatnila nárok na náhradu ujmy vo výške 17 miliónov eur," uviedol Choma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok