Na floridskom letisku padali výstrely, útočník zabil niekoľko ľudí

TA3 ČTK TASR
6.1.2017 19:47

Päť ľudí prišlo o život a osem utrpelo zranenia na letisku vo floridskom Fort Lauderdale po tom, ako tam začal strieľať do ľudí osamelý strelec. Na Twitteri to oznámila kancelária miestneho šerifa s tým, že páchateľa majú vo väzbe.

Strelec bol štíhly muž

Stovky ľudí sa nachádzali vonku na letiskovej ploche, keď sa na miesto streľby ponáhľali desiatky policajných áut a sanitiek. Osem zranených previezli do miestnych nemocníc. Polícia dostala telefonické avízo o streľbe v termináli 2, kde si ľudia po prílete vyzdvihujú batožinu, tesne pred 13.00 miestneho času.

Jeden zo svedkov povedal televízii MSNBC, že strelec bol "štíhly muž" oblečený v tričku Hviezdnych vojen. Vyzeral na dvadsiatnika, nič nepovedal a polícia ho postrelila, keď sa pokúšal znova nabiť, citovala BBC svedka Johna Schlichera. Dodal, že jeho svokra poskytla prvú pomoc niekomu, kto mal strelné poranenie hlavy.

Zúfalo bežali

Podľa iného svedka polícia strelca zneškodnila necelú minútu po začatí streľby. "Bolo to absolútne surreálne." "Vydesení ľudia zúfalo bežali, aby ich nezasiahla strela. Ľudia o seba zakopávali. Pokúšali sa čo najrýchlejšie ujsť von." Federálne orgány dočasne zastavili všetky odlety a prílety smerujúce z a do Fort Lauderdale.

Toto mesto je veľké turistické centrum v širšej oblasti Miami, od ktorého je vzdialené iba 50 km. Medzinárodné letisko v Miami oznámilo "sprísnenie bezpečnostných opatrení". Novozvolený americký prezident Donald Trump na Twitteri uviedol, že "sleduje strašnú situáciu na Floride" a hovoril s guvernérom Floridy.

Pricestoval z Kanady?

Strieľajúci muž bol údajne cestujúcim letu z Kanady a použitú zbraň prepravoval v batožine, ktorú si vyzdvihol v príletovom termináli. Informovali o tom miestni predstavitelia, ktorí zatiaľ nepoznajú motív strelca.

Okresný predstaviteľ Chip LaMarca informoval, že strelec po prílete z Kanady nabil svoju zbraň na letiskových toaletách po tom, ako ju vybral z práve vyzdvihnutej batožiny. Prepravovať lietadlom zbrane a muníciu je v USA legálne, pokiaľ sa nachádzajú riadne zaistené v tzv. zapísanej batožine.

Floridský senátor Bill Nelson uviedol, že strelec mal pri sebe vojenský identifikačný odznak na meno Esteban Santiago, nie je však jasné, či mu naozaj patrí. Takisto je zatiaľ podľa neho nejasné, či išlo o "duševne vyšinutú" osobu alebo teroristu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok