NASA ukázala priesvitné domy pre prvých ľudí na Marse

TA3
7.1.2017 09:58

Kde budú bývať odvážni astronauti, ktorí by mali v nie príliš vzdialenej budúcnosti pristáť na Marse? Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá – príbytky musia byť trvácne, ochrániť pred žiarením, poskytnúť nevyhnutný komfort a najmä – mali by sa dať jednoducho vyrobiť. NASA ukázala svoje riešenie.

NASA ukázala priesvitné domy pre prvých ľudí na Marse
NASA/Clouds AO/SEArch

Hľadanie vody pod povrchom

Extrémne teploty a nezdravé žiarenie nerobia z Marsu úplne najpríjemnejšie prostredie. Svoj kúsok domova by mohli prví astronauti nájsť v kupole, ktorá pripomína eskimácke iglu.

NASA prišla s konceptom ľadového marťanského domu, ktorý sa vytvorí z nafukovacej kupoly, ktorá sa potom pokryje hrubou ľadovou škrupinou. S použitím jednoduchých robotov by sa kupola mohla vystavať a napustiť vodou ešte pred príchodom ľudí.

utopia-planitia_0a000002-3c89-0e1e.jpg

Koncept počíta s tým, že voda sa bude dať získať priamo z marťanského povrchu. Výskumný tím tvrdí, že región Utopia Planitia by mohol obsahovať v ľade práve toľko vody, ako má napríklad Horné jazero v Amerike. Ľad však nie je na povrchu, ale zakrytý metrovou až desaťmetrovou vrstvou pôdy. Neskôr by sa mohla voda z ľadu, presnejšie jej časť, vodík, použiť aj na vytvorenie paliva. Samotné domy by sa tak zároveň stali aj skladmi.

Štít proti žiareniu

"Materiály, ktoré vytvoria ľadový dom, budú musieť vydržať roky v drsnom marťanskom prostredí, odolať ultrafialovému žiareniu, časticovému žiareniu, ale aj zopár atómom kyslíka, chloristanom a rovnako aj prachovým búrkam, aj keď nebudú také divoké ako vo filme Marťan," vyjadrila sa výskumníčka Sheila Ann Thibeault z Langley Research Centre. Najväčší problémom pre ľudí na Červenej planéte by mohla byť silná radiácia z kozmu. Ľudské telo môže nenapraviteľne poškodiť a spôsobiť rakovinu.

mars-iglu3_0a000002-3ec1-f4bb.jpg

Za najlepšiu možnosť ako sa ochrániť pred žiarením, sa pokladá život v podzemí. Predtým, ako pod povrchom Marsu vybudujú bezpečnú kolóniu, ktorú je však náročné zrealizovať, potrebujú pre prvých „osadníkov“ postaviť domy.

Počíta sa teda s tým, že práve ľadový dom vybudovaný z ľahkých materiálov a surovín priamo z Marsu by mohol byť prvým príbytkom ľudí. Až následne by sa spustila druhá etapa, počas ktorej ťažké mechanizmy vybudujú podzemné úkryty.

mars-iglu2_0a000002-3fa2-a1db.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok