V lietadlách zahynuli stovky ľudí, rok 2016 bol však jedným z najbezpečnejších

TA3 ČTK
2.1.2017 07:48

Rok 2016 bol jedným z najbezpečnejších v histórii civilnej leteckej dopravy. Vyplynulo to zo správ dvoch výskumných stredísk v Nemecku a Holandsku. Najtragickejšou vlaňajšou nehodou bol pád lietadla bolívijských aerolínií v Kolumbii. Zahynulo pri ňom 71 ľudí, vrátane členov brazílskeho futbalového klubu Chapacoense.

Pri leteckých nešťastiach podľa hamburského centra JACDEC, ktoré vyhodnocuje dáta z leteckých nehôd, vlani vo svete zahynulo 321 ľudí, podľa holandského strediska pre leteckú bezpečnosť ich bolo 325. ASN narátalo v minulom roku spolu 19 leteckých nešťastí, pri ktorých došlo k úmrtiu cestujúcich či členov posádky.

Uskutočnilo sa 35 miliónov civilných letov a letecké spoločnosti prepravili okolo 3,7 miliardy pasažierov, teda takmer dvanásťkrát viac ako v roku 1970. JACDEC a ASN používajú pri vedení štatistiky počtu mŕtvych pri leteckých nešťastiach rôzne metódy.

Obe strediská však zahŕňajú do štatistiky len civilné stroje. Napríklad havária ruského vojenského lietadla, ktoré sa cez Vianoce zrútilo do Čierneho mora a na palube ktorého zahynulo 92 ľudí vrátane členov súboru Alexandrovci, do ich štatistík započítaná nie je. Štatistická pravdepodobnosť, že človek príde pri civilnom lete v dôsledku havárie o život, bola v 70. rokoch v priemere jedna ku 264.000. Vlani to bolo jedna k 12.847.000. Lietanie sa tak od sedemdesiatych rokov stalo takmer päťdesiatkrát bezpečnejším.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok