V Bielorusku zadržali šéfa agentúry pre výskum verejnej mienky

TASR
6.10.2011 20:49

Šéf bieloruskej agentúry pre výskum verejnej mienky dnes oznámil, že ho zadržala polícia po zverejnení prieskumu, podľa ktorého sa popularita prezidenta Alexandra Lukašenka pre hospodársku krízu prepadla na historické minimum.

V Bielorusku zadržali šéfa agentúry pre výskum verejnej mienky

Oleg Manajev vedie Nezávislý inštitút pre sociálno-ekonomický a politický výskum, ktorý tento týždeň oznámil, že Lukašenka by volila len pätina Bielorusov.


"Nevysvetlili mi dôvody (zadržiavania), ani ma z ničoho neobvinili," povedal Manajev telefonicky agentúre Reuters. Polícia, ktorá môže podľa bieloruských zákonov zadržiavať osoby tri dni bez vznesenia obvinení, sa k záležitosti odmietla vyjadriť.


Podľa septembrového prieskumu Manajevovho inštitútu by z 1503 opýtaných Bielorusov volilo Lukašenka len 20,5 percenta. V prieskume vykonanom týždeň po decembrových prezidentských voľbách podporilo Lukašenka 53 percent respondentov. Lukašenko v Bielorusku vládne od roku 1994 a v úrade je už štvrté funkčné obdobie. Kritici tvrdia, že voľby boli zmanipulované.


Finančnú krízu, ktorá vypukla v marci, vyvolali veľké predvolebné výdavky vlády, ktorá si tak naklonila voličov. Keďže rezervy centrálnej banky sa takmer minuli, úrady dvakrát devalvovali bieloruský rubeľ, ktorého hodnota sa znížila o viac ako 60 percent. To viedlo k prudkému zvýšeniu cien základných potravín a iného tovaru.


Kríza prinútila Lukašenka k tomu, aby sľúbil výpredaj štátneho majetku s cieľom získať pôžičku od regionálneho fondu, kde má vedúce postavenie Rusko.


Minsk tiež požiadal Medzinárodný menový fond (MMF) o pôžičku osem miliárd dolárov (šesť miliárd eur). Fond jej prípadné udelenie podmienil rozsiahlymi reformami bieloruskej ekonomiky, riadenej prevažne štátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok