Asad dobýja Aleppo, vládni vojaci vraj masakrujú civilistov

TASR TA3
13.12.2016 17:18

Boje v sýrskom Aleppe sa zastavili. Oznámil to zástupca Ruska pri OSN aj zástupcovia niekoľkých povstaleckých skupín. V najbližších hodinách by sa mala začať evakuácia ľudí z východného Aleppa.

Mohutná ofenzíva

Koordinátor OSN pre humanitárne záležitosti Jan Egeland naliehal na Rusko a sýrsku vládu, aby súhlasili s prímerím v severosýrskom Aleppe a umožnili tak odsun z mesta zranených a ďalších ohrozených osôb.

Egeland na svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter upozornil, že Moskva a Damask "sú zodpovedné za všetky zverstvá, ktoré teraz v Aleppe páchajú víťazné milície". Podľa dostupných správ sýrska vládna armáda a jej spojenci po štyroch týždňoch mohutnej ofenzívy proti povstalcom, ktorí kontrolovali východnú časť mesta, ovládajú už 98 percent územia Aleppa.

Na území obsadenom v posledných hodinách vládnymi vojakmi však podľa viacerých zdrojov dochádza k "masakrovaniu civilistov", pričom nielen strelnými, ale aj chladnými zbraňami.

Hovoria o genocíde

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva má napr. správy, že provládne sily pri obsadzovaní donedávna povstalcami ovládaných štvrtí Aleppa vnikajú do domov a zabíjajú tam civilistov. Podľa vyjadrenia hovorcu Ruperta Colvilla takto prišlo o život už najmenej 82 ľudí. Medzi obeťami je aj 11 žien a 13 detí. Colville dodal, že túto správu získala OSN ešte predchádzajúci večer, ale súčasne priznal, že nevie, kedy presne k zabíjaniu došlo.

Očití svedkovia priamo z Aleppa vo svojich mikroblogoch píšu o "genocíde", ktorej sa dopúšťajú vo východnom Aleppevládni vojaci, uviedol na svojom webe francúzsky časopis L'Observateur. "Strieľajú na všetko, čo sa hýbe. Bez ohľadu na to, či je to dieťa alebo dospelý," citoval L'Observateur, podľa ktorého ruské a sýrske vládne lietadlá pokračujú v náletoch. Neutícha ani delostrelecká paľba. "Toto je koniec blokády (Aleppa)," napísal jeden z obyvateľov mesta.

Ženy i deti spia na ulici

V tých malých častiach na východe Aleppa, ktoré ešte ovládajú povstalci, sú civilisti nútení byť na uliciach, pretože sa nemajú kam skryť. Ženy i deti spia na ulici. "Všetci hladujú," uviedli svedkovia. Medzinárodný výbor Červeného kríža vydal v noci nadnes vyhlásenie, v ktorom všetky strany ozbrojeného konfliktu v Sýrii vyzval, aby ušetrili životy civilistov.

"V čase, keď boje vrcholia a oblasť sa ponorila do chaosu, tisícky ľudí nezúčastňujúcich sa na násilnostiach nemajú kam ujsť," uvádza sa vo vyhlásení. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je podľa svojho hovorcu tiež znepokojený zatiaľ neoverenými správami o zverstvách páchaných na civilistoch, ku ktorým dochádza počas víťazného ťaženia vládnej armády. Jeho obeťami sú údajne aj ženy a deti.

Ak sa vládnej armáde podarí ovládnuť celé Aleppo, bude to pre povstalcov veľká strata, pretože nebudú mať kontrolu nad žiadnym z veľkých miest v Sýrii. Naďalej ovládajú vidiecke oblasti západne od Aleppa a v provincii Idlib, ktorá sa nachádza na severozápade Sýrie. Po úplnom dobytí Aleppa bude mať armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi pod kontrolou päť veľkých sýrskych miest: Homs, Hamá, Damask, Lázikíja a Aleppo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok