Únia sa údajne pripravuje na to, že Turci vypovedajú dohodu o migrantoch

TA3 TASR
13.12.2016 10:13

Po nedávnej hrozbe tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že otvorí hranice a pustí do Európy tisíce utečencov, sa Európska únia pripravuje na možné vypovedanie dohody o migrantoch zo strany Ankary.

Únia sa údajne pripravuje na to, že Turci vypovedajú dohodu o migrantoch
SITA/AP

Plánujú posilniť hranice

Podľa informácií internetového vydania nemeckého spravodajského týždenníka Der Spiegel plánuje európska agentúra Frontex rozmiestniť svojich príslušníkov na grécko-macedónskych hraniciach. Spočiatku ich má byť okolo 60 a na takúto misiu by boli vyslaní prvýkrát, a to už v januári a vo februári 2017.

Grécki bezpečnostní činitelia pripustili, že tento krok je reakciou EÚ na rastúce obavy, že Turecko by mohlo vypovedať dohodu o utečencoch a tzv. balkánsku trasu by opäť zaplavili desiatky tisíc migrantov.

Zamýšľané sú dve misie, píše Spiegel online. Prvá s názvom "Operation Focal Point 2017" sa zameria na pasové kontroly na oficiálnych hraničných priechodoch. V rámci druhej operácie "Flexible Operational Activities 2017" majú byť posilnené hliadky na hraniciach Grécka a Macedónska, aby sa zabránilo ich nelegálnemu prekračovaniu. Príslušníci Frontexu by sa zadržaných migrantov mohli pýtať na ich pôvod, ako sa do Európy dostali či na pašerácke siete.

Dva tímy Frontexu

Vysokopostavení predstavitelia agentúry Frontex a gréckej polície mali potenciálnu oblasť nasadenia navštíviť minulý týždeň. Pôsobiť tam budú dva tímy Frontexu: jeden bude mať základňu v meste Kilkis, ležiacom 47 kilometrov od macedónskych hraníc, druhý v dedine Evzoni, ktorá sa nachádza pri oficiálnom hraničnom priechode Idomeni.

Pohraničná agentúra EÚ spomínané informácie odmietla potvrdiť. Pre Spiegel online uviedla, že v súčasnej dobe plánuje misie v budúcom roku a kým ich členské štáty neschvália, nemôže poskytovať ďalšie informácie. Vyjadriť sa nechcela ani grécka strana.

Z interného policajného dokumentu podľa Spiegla tiež vyplýva, že príslušníci Frontexu by mohli byť rozmiestnení aj grécko-albánskych hraniciach. Úradníci Frontexu doteraz pôsobili iba na severných pozemných hraniciach Grécka, kde registrovali migrantov. Grécky premiér Alexis Tsipras v roku 2015 odmietol pustiť Frontex na hranice s Macedónskom a zároveň sprísniť kontroly, pretože nechcel, aby sa jeho krajina stala "trvalým záchytným táborom" pre utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok