Pilot spadnutého lietadla s brazílskymi futbalistam bol súdne stíhaný

TA3 ČTK
6.12.2016 21:11

Pilot lietadla, ktoré sa minulý týždeň zrútilo s tímom brazílskych futbalistov v Kolumbii, bol pár mesiacov pred nehodou vďaka advokátovi prepustený z väzby. Proti Miguelovi Quiroga bolo vedené súdne konanie pre to, že opustil armádu a začal sa venovať podnikaniu. Oznámil to bolívijský minister obrany Reymi Ferreira.

Pilot spadnutého lietadla s brazílskymi futbalistam bol súdne stíhaný
SITA/AP

Mal zmluvu s armádou

Práve pilot Quiroga nesie podľa miestnej tlače zrejme veľký podiel viny na páde lietadla, ktoré pravdepodobne spôsobil nedostatok paliva. Aj on pri nehode s ďalšími 70 ľuďmi zahynul.

"Chceli sme zadržať kapitána Quiroga. Čo viac, už bol zatknutý, ale pred štyrmi či piatimi mesiacmi bol z väzby prepustený," potvrdil minister obrany skoršie informácie bolívijského tlače. Quiroga bol členom bolívijského letectva a s armádou mal uzavretú zmluvu, podľa ktorej nesmel vojsko opustiť, kým neodslouží stanovený počet rokov.

Ferreira uviedol, že štát do výcviku Quiroga investoval už okolo 50.000 dolárov. "A zrazu, uprostred kariéry, namiesto aby splnil dohodu a využil tieto poznatky v službe armádnemu letectvu a štátu, požiadal o zbavenie služby a odišiel," posťažoval sa minister.

Nemali dostatok paliva

Zodpovednosť za pád lietadla bude zrejme pripočítaná aj dispečerke letovej prevádzky na letisku Viru Viru v bolívijskom Santa Cruz, odkiaľ osudný let štartoval. Celie Castedová, ktorú bolívijská prokuratúra obvinila zo zanedbania povinností a ohrozenia bezpečnosti letu, ale vraj na nedostatok paliva pilota upozornila. Ten jej odkázal, že to zvládnu.

"Nie, pani Celie, vyjde nám to dobre ... Urobíme to v kratšom čase, nebojte sa," odkázal vraj od pilota dispečerke zástupca leteckej spoločnosti Lamia Álex Quispe, ktorý Castedovej odovzdával letový plán a ktorý pri nehode tiež zahynul.

Podľa Castedové, ktorá má v odbore viac ako dvadsaťročné skúsenosti, mal osudný lietadlo palivo na štyri hodiny a 22 minút, čo bola aj presne doba letu. Nemal už ale rezervu na ďalšiu pol hodinu pre prípad núdze, ani o päť percent paliva viac, ako je vyžadované u medzinárodných letov.

Po dispečerke pátrajú

Podľa serveru BBC zostáva otázkou, prečo Castedová napriek tomu let povolila. Bolívijská prokuratúra po nej teraz pátra. Podľa brazílskeho denníka Globo je v susednej Brazílii v meste Corumbá, kde sa so svojím právnikom snaží na úradoch zistiť, ako by tam mohla získať ochranu.

Lietadlo spoločnosti Lami s 68 cestujúcimi a deviatimi členmi posádky sa zrútilo minulý týždeň v pondelok neskoro večer miestneho času neďaleko kolumbijského Medellíne. Na palube boli okrem posádky brazílski futbalisti, ich sprievodný tím a novinári, ktorí leteli na finále Juhoamerického pohára. Zo 77 ľudí prežilo šesť - traja futbalisti, novinár a dvaja členovia palubného personálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok