Obama vyzval Američanov, aby dali Trumpovi viac času

TA3 TASR
15.11.2016 00:28

USA na čele s Donaldom Trumpom zostanú "nenahraditeľným národom", pokiaľ ide o globálnu bezpečnosť, vyhlásil dosluhujúci americký prezident Barack Obama. Zároveň vyzval Američanov, aby dali budúcemu prezidentovi nejaký čas zvyknúť si na nové zodpovednosti, ktoré mu prezidentský úrad prináša.

Obama vyzval Američanov, aby dali Trumpovi viac času
SITA/AP

Spolupráce budú pokračovať

Obama pochválil svojho nástupcu za sľub, že udrží americké aliancie. Vzťahy a politika presahujú prezidentov, konštatoval Obama na tlačovej konferencii v Bielom dome. K tomu dodal, že príslušníci ozbrojených síl, spravodajských služieb a diplomati budú spolupracovať so svojimi zahraničnými partnermi tak, ako predtým.

Obama sa taktiež pokúsil zmierniť obavy ohľadne smerovania bezpečnosti v súvislosti s Trumpovými výrokmi počas prezidentskej kampane, ktorými spochybnil opodstatnenosť NATO a ďalšie záväzky USA v zahraničí. Obama povedal, že keď sa stretol s Trumpom, novozvolený prezident "vyjadril veľký záujem udržať naše kľúčové strategické vzťahy" vrátane "silného a robustného" partnerstva v NATO.

Nechcel hodnotiť Trumpov tím

Obamova tlačová konferencia sa konala pred jeho poslednou zahraničnou cestou vo funkcii prezidenta: navštívi Grécko, Nemecko a Peru, informovala televízia CNN.

Podľa nej Obama na tlačovej konferencii vyzval Američanov, aby dali Trumpovi istý čas na prevzatie zodpovednosti. Vyhol sa však príležitosti vyjadriť sa k vymenovaniu nacionalistu Stephena Bannona za Trumpovho politického poradcu. Podľa Obamu by nebolo vhodné, aby hodnotil ľudí, ktorých si Trump vybral, pretože by to nebolo v súlade s jeho túžbou zabezpečiť hladké odovzdanie moci svojmu nástupcovi.

"Myslím si, že je pre nás dôležité nechať ho samého rozhodovať. Američania v priebehu najbližších rokov posúdia, či sa im páči, čo vidia," doplnil Obama. Dosluhujúci prezident taktiež povedal, že vyzve Trumpa, aby umožnil imigrantom, ktorí prišli do Spojených štátov ako deti, zostať naďalej v USA. Týmto imigrantom bol na základe vládneho nariadenia v roku 2012 legalizovaný pobyt, uviedla AP. Obama povedal, že väčšina Američanov nechce, aby sa mladí ľudia "začali opäť skrývať".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok