Nový Zéland postihlo silné zemetrasenie, hlásia mŕtvych

TA3 ČTK
13.11.2016 14:00

Mimoriadne silné zemetrasenie zaznamenala americká geologická služba USGS asi 90 kilometrov severovýchodne od novozélandského mesta Christchurch. Otrasy dosiahli sily 7,8 stupňa. Premiér John Key uviedol, že zemetrasenie si vyžiadalo najmenej dva ľudské životy.

Prvé vlny dorazili

Podľa novozélandskej polície zomrel jeden človek pri zrútení budovy v prístave Kaikoura. Noviny New Zealand Herald uviedli, že ďalší človek zomrel na infarkt. Podľa premiéra v súčasnosti nič nenaznačuje, že by sa mal počet obetí zvyšovať.

Zemetrasenie bolo podľa USGS plytké, ohnisko otrasov ležalo len asi desať kilometrov pod zemou. Otrasy, ktoré boli údajne cítiť po celej krajine od Aucklandu na severe krajiny až po Dunedin na juhu, boli zaznamenané po polnoci z nedele na pondelok miestneho času (popoludní SEČ).

Novozélandská civilná obrana odporučila občanom žijúcim na východnom pobreží, aby sa pre hrozbu prívalových vĺn cunami uchýlili do vyššie položených miest alebo do vnútrozemia. Pre obavy z vĺn, ktoré by vraj v niektorých oblastiach mohli dosiahnuť až päť metrov, opustili svoje domovy tisíce ľudí. "Prvé vlny dorazili, na posúdenie vplyvu je však príliš skoro," uviedla Sarah Stuartová-Blacková z ministerstva civilnej obrany. "Budúce vlny môžu byť väčšie," dodala.

Podľa očitých svedkov je na mieste najsilnejších otrasov poškodené alebo zničené diaľkové elektrické vedenie a telefónne linky. Nefungujú linky tiesňového volania, vypadáva internet. Otrasy údajne trvali niekoľko minút a nasledovali po nich behom hodiny ešte série ďalších so silou viac ako šesť stupňov. Na sociálnych sieťach sa objavujú zábery poškodených interiérov a zničených domov.

Otrasy škodili aj v minulosti

Hotely v meste Christchurch boli okamžite evakuované. V hlavnom meste Wellingtone, ktoré leží asi 300 kilometrov od epicentra, sa rozozneli sirény a ľudia v panike vybiehali do ulíc. Z lokality Cheviot ležiacej v centre zemetrasenia sú podľa denníka New Zealand Herald hlásené poškodené budovy.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, zemetrasenie sú tu časté. Zatiaľ posledné so silou 7,1 stupňa zasiahlo ostrovy začiatkom septembra. Takmer 40-tisícový Christchurch zasiahlo silné zemetrasenie aj tento rok vo februári, niekoľko ľudí sa zranenilo.

Veľká katastrofa zasiahla Christchurch vo februári 2011. Otrasy so silou 6,3 stupňa vtedy zabili 183 ľudí a zrovnali so zemou veľkú časť mesta vrátane katedrály. Následky sú v meste viditeľné dodnes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok