Juncker: Trump je hrozbou pre vzťahy medzi Úniou a USA

TA3 TASR
11.11.2016 22:43

Zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta predstavuje pre vzťahy Bruselu s Washingtonom určité riziko, domnieva sa predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Novozvolený prezident USA má vo svojich znalostiach medzery, citovala Junckerovo piatkové vyjadrenie z Luxemburgu agentúra DPA, majúc na mysli Trumpovu kariérnu premenu z podnikateľa na prezidenta.

"Musíme nového amerického prezidenta naučiť, čo Európa je a ako funguje," poznamenal Juncker. Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová sa nechala počuť, že podľa nej bude spolupráca s Trumpom zložitejšia než s jeho predchodcom v Bielom dome Barackom Obamom. "Je v našom obojstrannom záujme pokračovať v spoločnej práci, ale môže sa stať, že priority jeho politiky odvedú Ameriku od základných európskych princípov," povedala Mogheriniová pre stanicu Deutsche Welle.

Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk už novozvoleného prezidenta USA pozvali do Bruselu na rozhovory na najvyššej úrovni - s tým, že by sa ich mohol zúčastniť čo najskôr, ako sa mu bude dať. Mogheriniová pozvala na túto nedeľu do Bruselu ministrov zahraničných vecí EÚ, kde budú rokovať o budúcich vzťahoch s USA vo svetle volebného víťazstva Donalda Trumpa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok