Rokovania o TTIP musia počkať, pre Trumpa nie sú prioritou

TA3 TASR
11.11.2016 19:28

Európsku úniu, s ohľadom na nástup Donalda Trumpa do Bieleho domu, čaká prestávka v rokovaniach o Transatlantickej obchodnej a investičnej dohode medzi EÚ a USA. Uviedla eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová po príchode na zasadnutie Rady EÚ v oblasti obchodnej politiky, ktorému predsedá minister hospodárstva SR Peter Žiga.

Lopta je na americkej strane

"Je tu novozvolený prezident, nevieme presne, čo sa bude diať. Existujú dobré dôvody domnievať sa, že dôjde k prestávke ohľadom TTIP," pripustila Malmströmová pred novinármi. Podľa jej slov je možné, že táto dohoda "nie je najvyššou prioritou pre novú administratívu USA".

Trump počas svojej predvolebnej kampane nešetril kritikou na adresu európsko-americkej dohody o voľnom obchode, ktorá podľa jeho slov "zabije americký priemysel a pracovné miesta". Túto skutočnosť pred rokovaniami ministrov obchodu z 28 členských krajín únie pripomenul aj Peter Žiga, keď s odkazom na osud TTIP zdôraznil, že "lopta je teraz na americkej strane".

Colné a regulačné bariéry

"Budeme si musieť počkať na novú americkú administratívu, akým spôsobom sa vyjadrí k danej téme. Myslím si, že členské štáty sú pripravené na ďalšiu diskusiu, ale teraz je to na novom prezidentovi, ako budeme ďalej pokračovať," priznal Žiga.

Rokovania o TTIP sa začali v roku 2013. Obchodná dohoda medzi dvoma najväčšími trhovými ekonomikami sveta si kladie za cieľ odstránenie colných a regulačných bariér medzi USA a EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok