Sedem hlavných tém, ktoré rozhodujú o výsledku volieb v USA

TA3 TASR
2.11.2016 09:52

Kandidáti na prezidenta Spojených štátov majú necelý týždeň na to, aby presvedčili ešte stále nerozhodnutých voličov, prípadne, aby prinútili tých rozhodnutých zmeniť názor. A možnosti im doslova padajú z neba. Toto je sedem najhlavnejších tém posledných dní.

Sedem hlavných tém, ktoré rozhodujú o výsledku volieb v USA
SITA/AP

1. Zdravotné poistenie

Zdravotné poistenie je v Spojených štátoch horúcou témou už niekoľko rokov. Prezident Barack Obama má za sebou neľahký boj s republikánmi o zmenu dobrovoľného zdravotného poistenia na povinné. Napokon sa mu to podarilo a takzvaný Obamacare, alebo oficiálne Affordable Care Act, je v praxi. Nezamestnaným a chudobným pomohol získať zdravotné poistenie, pre tých ostatných ale poistenie zdraželo.

Donald Trump systém zdravotného poistenia počas celej kampane ostro kritizoval. Hovorí, že je taký zlý, že sa nedá opraviť, ale ho treba nahradiť úplne novým plánom.
Teraz mu vláda prihrala na smeč. Krátko pred voľbami oznámila, že od budúceho roka poistenie zdražie v priemere o 22 percent. Trump tak má dobrý argument a patrične ho využíva.

"Keď 8. novembra vyhráme a zvolíme si republikánsky Kongres, budeme okamžite schopní zrušiť a nahradiť Obamacare. Musíme to urobiť. Požiadam Kongres o zvolanie mimoriadneho zasadnutia. Bude to pre mňa veľká pocta, a tiež pre vás, pre celú krajinu. Obamacare treba nahradiť. A my to urobíme a urobíme to veľmi, veľmi rýchlo. Je to katastrofa," povedal v utorok Trump na predvolebnom mítingu v štáte Pensylvánia.
Clintonová sľubuje, že Obamov systém vylepší, úplne ho rušiť podľa nej nie je nutné ani dobré.

2. E-maily

Republikánskemu kandidátovi prihral aj Federálny úrad pre vyšetrovanie, ktorý týždeň pred voľbami oznámil, že má nové skutočnosti v prípade e-mailov Hillary Clintonovej. E-maily boli Trumpovou obľúbenou zbraňou počas celej kampane. Teraz je táto zbraň opäť nabitá.

Na sociálnych sieťach aj v utorok každú chvíľu zverejňoval kritiku svojej súperky v súvislosti s  mailami. Voličov upozorňoval, že škandál nielen ukazuje, že je skorumpovaná, nezodpovedná a nedá sa jej veriť, ale keby sa stala prezidentkou, nemala byť čas vykonávať svoju funkciu, lebo by musela riešiť tento škandál. Zatiaľ nie je známe, či e-maily obsahujú niečo zásadné. Clintonová šéfa FBI kritizovala a vyzvala ho, aby zverejnil detaily a ukázal, že v mailoch nie je nič zásadné.

"Američania si zaslúžia okamžite dostať všetky fakty. Som si istá, že nech sú akékoľvek, nezmenia júlové rozhodnutie," povedala Clintonová, ktorá chce, aby boli detaily zverejnené ešte pred voľbami. V júli FBI po takmer ročnom vyšetrovaní Clintonovej pracovných e-mailov posielaných zo súkromnej adresy vyhlásil, že demokratická kandidátka bola pri zaobchádzaní s tajnými informáciami "veľmi neopatrná", ale zákon neporušila.

3. Nešťastné prepojenie

FBI našiel e-maily náhodne pri vyšetrovaní síce úplne iného prípadu, avšak prepojeného na Clintonovú. Ide o vyšetrovanie sexuálneho škandálu bývalého demokratického kongresmana Anthonyho Weinera.

Jeho takmer už bývalou manželkou je Huma Abedinová, dlhoročná blízka Clintonovej poradkyňa. Rozvádzajú sa práve pre spomínaný sexuálny škandál. Kongresman mal ženám, vrátane dievčat, posielať nevhodné maily. Pri prehľadávaní jeho počítača našiel FBI aj maily jeho manželky adresované Clintonovej.

4. Otázky do debaty

Donald Trump minulý mesiac vyhlásil, že jeho súperka vopred poznala otázky prezidentských debát a mala tak v porovnaní s ním výhodu. Kandidáti sa proti sebe postavili v troch televíznych debatách. Otázky boli vždy tajné, poznali ich len moderátori. Trump nezverejnil žiadne dôkazy svojho tvrdenia, teraz prišli samé.

Netýkajú sa ale spomínaných troch debát, ale debát zo začiatku kampane, keď Clintonová bojovala o stranícku nomináciu. Informácie vyplývajú z dôverných e-mailov z prostredia Demokratickej strany, ktoré zverejnila internetová platforma WikiLeaks. Otázky mala Clintonovej tímu posunúť prominentná politická analytička Donna Brazileová. Spravodajská televízia CNN už s ňou ukončila spoluprácu.

5. Bill Clinton

V utorok uzrel svetlo sveta ďalší predvolebný škandál. FBI zverejnil 17 rokov staré dokumenty z vyšetrovania kontroverzného rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Billa Clintona.

Ten v posledný deň svojho úradovania v Bielom dome udelil milosť finančníkovi a sponzorovi Demokratickej strany Marcovi Richovi, ktorý čelil obvineniam z finančných zločinov. Všetci sa opäť pýtajú, prečo to v FBI zverejnili týždeň pred voľbami. 

6. Všetky cesty vedú do Moskvy

Vláda vo Washingtone už dávnejšie verejne obvinila Rusko z hackerských útokov na Demokratickú stranu a zo zverejňovania citlivých informácií o kampani. Demokrati za tým vidia Trumpa, jeho prepojenie na Moskvu a snahu ovplyvniť voľby. Federálny úrad pre vyšetrovanie ale také dôkazy zatiaľ nenašiel. 

Vyšetrovanie je vďačnou témou pre médiá aj pre Hillary Clintonovú. Demokratická kandidátka už pred časom nazvala Trumpa bábkou Vladimira Putina. 

FBI vyšetruje aktivity bývalého manažéra Trumpovej kampane. Paul Manafort mal v minulosti radiť vtedajšiemu ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a mal sprostredkovať aj dohodu medzi jeho proruskou Stranou regiónov a washingtonskými lobistickými skupinami. FBI však podľa CNN vyšetruje aj ďalšie americké lobistické skupiny a ich napojenie na Rusko, medzi nimi aj Podesta Group. Firmu riadi Tony Podesta, brat Johna Podestu, manažéra Clintonovej kampane. 

7. Trump a ženy

Hillary Clintonová sa stále pridržiava aj staršej zbrane, a to Trumpových neslušných vyjadrení o ženách. V utorok si na predvolebný míting na Floride pozvala bývalú Miss Universe Aliciu Machado, ktorú Trump kritizoval a urazil za to, že pribrala. Nazval ju Miss Piggy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok