Toto je severokórejský internet. Predpotopná grafika aj Kimov Facebook

TA3
1.10.2016 10:00

Nemajú ani 30 webstránok. Svet sa vďaka chybe mohol po prvýkrát pozrieť na to, ako vyzerá severokórejský internet. Okrem predpotopnej grafiky, banálnych informácií a propagandy zaujal aj čímsi, čo má byť zrejme obdoba sociálnej siete.

Toto je severokórejský internet. Predpotopná grafika aj Kimov Facebook
SITA/AP

Severokórejský receptár či poisťováci

Severokórejská diktatúra si vystačí s naozaj malým počtom webstránok. Vďaka chybe administrátorov sa podarilo odhaliť kompletný súpis webstránok s národnou koncovkou .kp. Je ich menej ako tridsať.

Do zoznamu 28 stránok patrí web na predaj leteniek, webstránka plná receptov, ďalšia je venovaná spravodajstvu, ale nájde sa tu aj poisťovacia spoločnosť, filmový festival, ale aj turistické informácie, streamovacia služba či severokórejský „Facebook“.

Kto sa tešil na utajený obsah, musel byť sklamaný. Webstránky vyplnili bežné banálne informácie, velebenie Kim Čong-una a veľmi elementárna grafika. Väčšinou sú v kórejskom jazyku, ale napríklad stránka novín má aj anglickú verziu.

Veľa webstránok sa po publikovaní zoznamu nedokázalo načítať, zrejme neboli pripravené na nápor zvedavých návštevníkov z celého sveta.

Počet domén v severokórejskej diktatúre vyzerá v porovnaní s južným technologicky vyspelým susedom mikroskopicky. Slobodná a demokratická Južná Kórea má dvakrát viac obyvateľov, ale mnohonásobne väčší internet. Zaregistrovaných má viac ako milión domén so svojou národnou koncovkou .kn.

Aj v porovnaní so Slovenskom je priepasť obrovská - slovenských domén je totiž takmer 350-tisíc.

Je Friend severokórejským Facebookom?

Jedna zo stránok s názvom Friend, teda „Priateľ“, sa podľa niektorých podobá na akúsi obdobu sociálnych sietí ako je napríklad Facebook. Nie je však jasné, koho by mala združovať.

Nejde o prvé koketovanie Kimovho režimu so sociálnymi sieťami. Nedávno vzbudili pozornosť správy o tom, že Severná Kórea vizuál Facebooku natvrdo skopírovala a urobila si svoju komunitnú sieť, kde bolo možné pridávať si priateľov aj sledovať novinky. Facebook pripomínali aj modro-biele grafické prvky.

Údajný klon celosvetovej populárnej siete sa podarilo po pár hodinách hacknúť. Škótsky študent uhádol, že do políčka vyžadujúceho meno administrátora stačí napísať admin a na miesto hesla stačí vpísať slovo password.

Niektorí odborníci odhadovali, že stránka bola len akousi súkromnou učebnou verziou, iní odmietali prijať fakt, že stránka bola naozaj severokórejská napriek koncovke .kp. Záhadu sa nepodarilo vyriešiť, pretože web len deň po objave zmizol z online sveta.

YouTube či Twitter budú hľadať márne

Väčšina Severokórejčanov prístup k internetu nemá. Veľká časť z nich môže snívať aj o počítači či mobile. Ak by aj prístup na web mali, mnoho celosvetových webstránok je v KĽDR blokovaných. YouTube, Twitter aj Facebook tam budú hľadať máne. K oficiálne blokovaným nepriateľom severokórejského štátu a jeho režimu patrí aj spravodajstvo jeho južného suseda.

Prístup k internetu nemusí byť pre Severokórejčanov jediným spôsobom, ako získavať informácie. Podľa North Korea Tech existuje aj intranet podobný akejsi vnútrofiremnej sieti. Má názov Kwangmyong.

Preniknúť dovnútra z vonkajšieho sveta je nemožné, pretože Kwangmyong je prepojený len optickými káblami výhradne na území KĽDR. Kwangmyong údajne väčšinou spája knižnice a univerzity.

kwangmyoung_0a000002-4097-3641.jpg

Vlastný operačný systém aj vyhľadávač

Kórea sa snaží odstrihnúť od vonkajšieho sveta na všetkých úrovniach. Výnimkou je výpomoc od bratskej mocnosti Číny, hovorí sa napríklad o využívaní ich serverov. Severokórejčania vyvinuli svoj oficiálny operačný systém Red Star, ktorý vychádza z otvoreného kódu Linuxu. K výlučnému severokórejskému portfóliu utajovaných IT unikátov patrí aj vyhľadávač podobný Firefoxu, podľa agentúry AP vyhľadáva medzi maximálne 5 500 „dôveryhodnými“ webstránkami.

Zostáva nezodpovedaná otázka, komu sú nedávno odhalené stránky vlastne určené, keďže väčšina Severokórejčanov nemá internet a zvyšok sveta sa dostal k týmto webom len vďaka chybe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok