Vláda chce pomôcť aj Rožňave, pribudne 1345 pracovných miest

TA3 TASR
14.9.2016 13:23

Po utorkovom výjazdovom rokovaní v Revúcej sa vláda presunula do Rožňavy. Hlavným bodom rokovania bolo schválenie Akčného plánu rozvoja okresu Rožňava, ktorého cieľom je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Rožňava podporou vytvorenia 1345 pracovných miest do roku 2020.

Regionálny príspevok

V okrese Rožňava by malo do roku 2020 pribudnúť 1345 nových pracovných miest. Vláda zároveň schválila regionálny príspevok pre okres do roku 2020 vo výške 4.665.000 eur. "Celková odhadovaná finančná investícia pre tento okres na nasledujúce štyri roky je 109 miliónov eur. Z toho, pokiaľ ide o verejné zdroje, je to 65 miliónov," informoval premiér Robert Fico.

K podporeným projektovým zámerom patrí vybudovanie centra projektovej podpory, regionálne centrum vzdelávania, tréningové centrum v Dobšinej či investície do predprimárneho a primárneho školstva v Dobšinej, Krásnohorskom Podhradí a Brzotíne.

"Ďalších 215.000 eur ide na rôzne drobné projekty, ako je podpora poľnohospodárstva, lesníctva, včelárstva, vinohradníctva a remesiel," povedal premiér. Takmer 1,3 milióna eur pôjde na podporu subjektov sociálnej ekonomiky, ako je mestský podnik v Rožňave, verejnoprospešné práce a služby v obci Štítnik, výroba zámkovej dlažby v obci Rožňavské Bystré či obecný podnik v Plešivci na opravu výtlkov.

Podpora cestovného ruchu

Súčasťou podpory je oblasť cestovného ruchu vrátane rekonštrukcie lanovej dráhy Dedinky – Geravy alebo obnovenie prevádzky kempingu. Oproti pôvodnému návrhu vláda zvýšila regionálny príspevok o 100.000 eur na opravu prístupovej cesty k Ochtinskej aragonitovej jaskyni. "Hoci táto cesta nepatrí štátu ani samospráve, je to účelová komunikácia, ale táto jaskyňa patrí k svetovým unikátom a chceme, aby turisti mali možnosť sa k nej lepšie dostať," povedal Fico.

Ďalšou témou rokovania bola pokračujúca rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka, ktorý vyhorel ešte v marci 2012. "Je tu jasný prísľub vlády, že si urobí vnútornú analýzu, koľko to ešte bude trvať, lebo sa to naťahuje a ide o jeden z pilierov cestovného ruchu v tomto regióne," povedal predseda vlády.

Podľa splnomocnenca vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antona Marcinčina väčšina nových pracovných miest by mala vznikať v priemyselnej výrobe vďaka rozvoju priemyselnej zóny, ďalej pri rozvoji poľnohospodárstva, vinohradníctva a remesiel. "Ďalších viac ako 400 pracovných miest je v cestovnom ruchu, v sociálnej ekonomike," dodal.

Posledné výjazdové rokovanie

Rožňava patrí medzi najmenej rozvinuté okresy, miera nezamestnanosti dosahuje dlhodobo viac ako 20 %, ku koncu júna 2016 bola vo výške 23,34 %. Problémom je veľký podiel dlhodobo nezamestnaných, medzi nimi sú mnohí len so základným vzdelaním. "Vysoká nezamestnanosť rómskeho etnika patrí ku kľúčovým problémom, ktoré musí okres riešiť," uvádza vládny materiál.

Vláda tak ukončila sériu výjazdových rokovaní so schvaľovaním akčných plánov pre menej rozvinuté okresy. Okrem Rožňavy medzi nimi sú Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Kežmarok, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Sobrance a Trebišov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok