Clintonová sa ospravedlnila za pohŕdavé oslovenie Trumpových voličov

TA3
10.9.2016 22:47

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová sa veľmi pohŕdavo vyjadrila o stúpencoch protikandidáta Donalda Trumpa, keď polovicu z nich zaradila medzi "úbožiakov". Za svoj výrok o "úbožiakoch" sa neskôr ospravedlnila.

Clintonová sa ospravedlnila za pohŕdavé oslovenie Trumpových voličov
SITA/AP

Dve kategórie voličov

Polovicu Trumpových priaznivcov podľa Clintonovej tvoria rasisti, homofóbovia, sexisti, xenofóbovia a islamofóbovia. "Veľmi všeobecne povedané, polovicu Trumpovcov stúpencov možno priradiť ku kategórii úbožiakov. Takí ľudia tu bohužiaľ sú a Trump ich pozdvihol. Sú nenapraviteľní, ale Ameriku vďakabohu nereprezentujú," konštatovala demokratická kandidátka.

Druhá polovica sú podľa nej ľudia zúfalo volajúci po zmene, pretože cítia, že vláda a hospodársky systém ich poslali ku dnu. "Neberú všetko, čo Trump hovorí, ale vidia v ňom nádej, že ich život bude iný. To sú ľudia, ktorých musíme chápať a do ktorých sa musíme vcítiť," poznamenala Clintonová.

Trump na jej vyhlásenie reagoval razantne. "Páni, Hillary Clintonová toľko urazila mojich stúpencov, milióny skvelých, tvrdo pracujúcich ľudí! Pri voľbách za to zaplatí," napísal na twitteri.

 

Priznala, že voličov zovšeobecnila

Clintonová sa neskôr v osobitnom vyhlásení za svoje výroky ospravedlnila. "Mnoho Trumpových stúpencov sú tvrdo pracujúci Američania, ktorí jednoducho cítia, že hospodársky a politický systém pre nich nepracuje". Dopustila sa vraj prílišného zovšeobecnenia, "čo nikdy nie je dobrý nápad".

Ospravedlnenie ale platí len na polovicu výroku, upozornila bývalá ministerka zahraničia. "Skutočne úbohé" podľa nej je, že Trump sa spája s krajnou pravicou a s rasistami, ktorí ho považujú za svojho človeka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok