Aktivistka skoncovala s hladovkou po 16 rokoch, kandiduje proti vláde

TA3 ČTK
9.8.2016 16:19

Indická aktivistka Irom Šarmilaová ukončila hladovku, ktorú držala 16 rokov. K zastaveniu protestnej akcie, počas ktorej ju úrady nútene vyživovali sondou, sa rozhodla, pretože sa jej nepodarilo dosiahnuť zrušenie zákona o rozšírených právomociach armády.

Aktivistka skoncovala s hladovkou po 16 rokoch, kandiduje proti vláde
SITA/AP

Šarmilaová začala hladovku pre prijatie zákona, ktorý umožňuje vojakom zatýkať ľudí, aj keď na nich nie je vydaný zatykač, a v niektorých prípadoch dokonca aj strieľať na civilistov. Zákon platí v indickom štáte Manipur a v Indiou spravovanej časti Kašmíru.

Aktivistka novinárom povedala, že v boji proti zákonu musí zmeniť stratégiu. "Postila som sa 16 rokov a ničoho som tým zatiaľ nedosiahla," uviedla. Teraz chce preto vstúpiť do politiky, hoci s tým niektorí jej podporovatelia nesúhlasia. "Hovoria, že politika je špinavá, ale to je aj naša spoločnosť. Chcem vo voľbách kandidovať proti vláde," povedala.

Indické úrady Šarmilaovú pre jej hladovku zadržali a aktivistka strávila niekoľko rokov vo väzbe pre pokus o samovraždu, ktorý je v Indii trestný. Počas väzby ju lekári nútene vyživovali pomocou sondy vedenej nosom a pažerákom do žalúdka. Žena bola z väzby prepustená, keď oznámila koniec hladovky.

Témy: India
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok