Voľba generálneho prokurátora a niektorých ďalších verejných činiteľov bude verejná

TASR, foto: TASR
5.10.2011 10:34

Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR tak rozhodlo vo veci návrhu zastupujúceho generálneho prokurátora (GP) Ladislava Tichého a skupiny 35 opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR.

Voľba generálneho prokurátora a niektorých ďalších verejných činiteľov bude verejná

Navrhovatelia namietali zmenu legislatívnej normy rokovacieho poriadku NR SR, podľa ktorej sa zmenila obligatórne stanovená tajná voľba GP, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR, sudcov ÚS a predsedu a členov Fondu národného majetku na primárne verejnú voľbu, ktorá môže byť zmenená na tajnú.

ÚS prijal návrh zastupujúceho GP Ladislava Tichého 30. mája. V podaní Tichý navrhoval, aby ÚS rozhodol o neplatnosti koaličnej novely rokovacieho poriadku, ktorá mala priniesť zmenu voľby nového generálneho prokurátora z tajnej na verejnú. Zároveň požiadal o pozastavenie účinnosti ustanovení, ktoré tento krok umožňovali. V návrhu naznačoval politické pozadie prijatia takejto novely a odvolával sa na to, že aj keď Ústava SR priamo nepredpisuje voľbu GP ako tajnú, zakotvuje v sebe princípy demokratického a právneho štátu, ako aj demokratické tradície, ktoré vznikali a rozvíjali sa na našom území. Takmer identické podanie 35 poslancov za stranu Smer – SD bolo na ÚS doručené 15. júna. ÚS na neverejnom zasadnutí pléna 29. júna spojil obe podania pod jednu vec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok