Ministri majú na programe rozpočet aj nové múzeum komunizmu

TASR
5.10.2011 08:02

Vláda by dnes mala rokovať o upravenom návrhu štátneho rozpočtu. Ministri majú tiež prediskutovať materiál, podľa ktorého dostalo Slovensko v rámci Univerzálneho periodického hodnotenia (UPH) Rady OSN pre ľudské práva (RĽP) 91 odporúčaní.

Ministri majú na programe rozpočet aj nové múzeum komunizmu

Hotovostný deficit štátneho rozpočtu by mal v budúcom roku dosiahnuť 3,243 miliardy eur a byť tak o 70 miliónov eur vyšší, ako predpokladal prvý návrh ministerstva financií v polovici augusta. Napriek tomu však rezort trvá na dodržaní cieľa znížiť deficit celých verejných financií z tohtoročných 4,9 % na 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z upraveného návrhu rozpočtu, o ktorom by dnes mala rokovať vláda.
Nový návrh zahŕňa aj nedávne zhoršené oficiálne prognózy rastu slovenskej ekonomiky. Príjmy rozpočtu by mali v budúcom roku dosiahnuť 15,281 miliardy eur a výdavky 18,524 miliardy eur. O dodatočných požiadavkách jednotlivých rezortov ešte v utorok (4.10.) večer rokovala Koaličná rada, o výsledkoch však jej účastníci neinformovali. Do parlamentu musí byť vládny návrh rozpočtu predložený do 15. októbra, kabinetu tak zostáva ešte týždeň na jeho finalizáciu.

Múzeum komunizmu a totalitných režimov by malo byť súčasťou Ústavu pamäti národa (ÚPN). Ministerstvu kultúry sa vidí ako najvhodnejšie riešenie jeho zaradenie do štruktúry ÚPN, keďže ten má z hľadiska odborného zázemia potrebné predpoklady na zabezpečenie vzniku múzea. O tomto návrhu majú dnes ministri tiež diskutovať.

Finančnú pomoc z Fondu solidarity Európskej únie vo výške 20.430.841 eur, ktorú Slovensku priznala Európska komisia pre povodne v roku 2010, bude koordinovať Ministerstvo vnútra SR. Jej konečnými príjemcami budú Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Vyplýva to z materiálov, ktoré dnes na návrh rezortov vnútra a financií prerokuje vládny kabinet.

Ministri majú tiež prediskutovať materiál, podľa ktorého dostalo Slovensko v rámci Univerzálneho periodického hodnotenia (UPH) Rady OSN pre ľudské práva (RĽP) 91 odporúčaní. Deväť z nich odmietlo, keďže ich považovalo za irelevantné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok