Londýnske firmy sa vraj pre Brexit plánujú presťahovať do Amsterdamu

TASR
28.6.2016 13:16

Viacero medzinárodných spoločností, ktoré majú sídlo v Británii, plánujú presun na európsku pevninu. Po Londýne je jedným z ich hlavných cieľov Amsterdam, uviedol holandský spravodajský server DutchNews.nl.

Londýnske firmy sa vraj pre Brexit plánujú presťahovať do Amsterdamu
SITA/AP

Politická neistota

Dôvodom ich rozhodnutia má byť neistota, ktorá zavládla v Británii po minulotýždňovom referende, ktoré dalo zelenú Brexitu, odchodu krajiny z EÚ.

Holandská politička, zástupkyňa amsterdamského primátora pre ekonomické záležitosti Kasja Ollongrenová pre denník Volkskrant povedala, že mnoho ázijských finančných firiem sa už rozhodlo presťahovať sa do Holandska.

"Chcú posunúť veľkú časť svojich aktivít do Amsterdamu, aby mali základňu pre európsky kontinent," uviedla Ollongrenová. Dodala, že referendum o Brexite bol pre podnikateľov z Ázie rozhodujúcim momentom, lebo "nemajú radi politickú neistotu".

Geografická blízkosť

René Buck, generálny riaditeľ konzultačnej spoločnosti Buck Consultants International pre Volkskrant uviedol, že podobné pocity prevládajú aj medzi podnikateľmi v Spojených štátoch, ktorí chcú podnikať v Európe.

"Firmy potrebujú plánovať teraz. Nemôžu sedieť a čakať dva roky na to, kým sa Európska únia a Spojené kráľovstvo dohodnú na rozvode," spresnil Buck. Podľa jeho slov jedna z troch amerických spoločností s európskou základňou v Londýne zvažuje sťahovanie z britskej metropoly. Amsterdam je v hre ako náhrada za Londýn práve pre geografickú blízkosť, dobrému podnikateľskému prostrediu a vyvinutej infraštruktúre.

Belgická tlačová agentúra Bega v tejto súvislosti pripomenula prieskum Inštitútu riaditeľov, britského združenia riaditeľov podnikov, podľa ktorého najmenej 20 % britských podnikov uvažuje o presune aspoň časti svojich aktivít na európsku pevninu. Prieskum bol vykonaný v rozpätí troch dní (piatok-nedeľa) po referende o brexite na vzorke vyše 1000 šéfov britských podnikov.

Podľa tohto prieskumu 64 % šéfov britských podnikov považuje odchod Spojeného kráľovstva z EÚ za škodlivé pre ich podnikanie, takmer štvrtina z nich (24 %) predpokladá zmrazenie zamestnávania a vyše pätina (22 %) už plánuje presun aspoň niektorých operácií do iných krajín EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok