Le Penová sa inšpiruje britským referendom, pre Francúzov chce Frexit

TA3 TASR
22.6.2016 14:57

Europoslankyňa a šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová s odkazom na britské referendum opäť vyzvala na potrebu vyhlásenia ľudového hlasovania o zotrvaní v EÚ v každej členskej krajine.

Le Penová sa inšpiruje britským referendom, pre Francúzov chce Frexit
SITA/AP

Svojim voličom už prisľúbila, že ak ju zvolia za prezidentku, do polroka od konania volieb vyhlási referendum o "frexite", odchode Francúzska z únie. Tlačová agentúra Belga pripomenula, že Le Penová v utorok opätovne označila EÚ za "totalitnú" a vyjadrila nádej, že v každej členskej krajine únie sa bude konať referendum podobné tomu, aké čaká vo štvrtok občanov Británie.

S podobným prejavom vystúpila šéfka FN koncom minulého týždňa, v piatok, vo Viedni na stretnutí predstaviteľov európskych krajne pravicových a euroskeptických strán.
Le Penová, ktorá vystupuje v pozícii ochrankyne "slobody národov rozhodovať o svojom osude a vybrať si svoje zákony", počas utorkového rozhovoru pre francúzsky televízny kanál uviedla, že to, po čom volá, je referendum aj vo Francúzsku.

"Každá krajina EÚ by sa mala o tom vyjadriť v referende," spresnila Le Penová. Dodala, že Francúzov sa prostredníctvom referenda nikto na nič nepýtal za posledných 11 rokov, pričom naposledy, v roku 2005 v prípade referenda umožňujúceho vznik Lisabonskej zmluvy, "boli zradení" tradičnými ľavicovými a pravicovými stranami.

Le Penová zdôraznila, že treba vybudovať "Európu národov, ktorá nahradí totalitnú EÚ", akú poznáme dnes. Na otázku, v čom je EÚ totalitná, čo je termín, ktorý ona s obľubou používa voči Bruselu, šéfka FN odpovedala, že to tak vníma preto, lebo "demokracia nemôže byť nad zmluvami o Európe". Zároveň priznala, že ak by bola občiankou Británie, vo štvrtkovom hlasovaní by sa vyslovila za brexit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok