Slovensko chce byť konkurencieschopné, spúšťa garážový IT projekt

SITA
21.6.2016 12:03

Posilniť digitálne zručnosti mladých ľudí by mohol projekt spoločnosti Google. Program Digitálna garáž, ktorý slovenský Google pripravil v spolupráci so Slovenskou alianciou pre internetovú ekonomiku a ďalšími partnermi, je primárne zameraný na slovenských študentov a mladých ľudí.

Slovensko chce byť konkurencieschopné, spúšťa garážový IT projekt
TASR/Dušan Hein

Rozvíjanie digitálnych zručností Slovákov

Hlavným pilierom vzdelávania je bezplatná online platforma digitalnagaraz.sk. Digitálna garáž do konca roka ponúkne aj desiatky školení formou prednášok. Nad programom prevzal záštitu podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Ďalšími partnermi sú Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo zahraničných vecí SR a nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement.

"Pri súčasnom rýchlom vývoji technológií sa Slovensko musí ešte intenzívnejšie zamerať na rozvíjanie digitálnych zručností občanov. Je potrebné, aby tieto znalosti získavalo čo najviac mladých študentov, a aby si tak neskôr ľahšie mohli nájsť kvalitné zamestnanie či začať podnikať," poznamenal Pellegrini. Podľa neho Slovensko, ktoré zanedlho prevezme predsedníctvo v Rade EÚ, by v rozvoji digitálnych zručností nemalo zaostávať. "Som presvedčený, že aj takáto spolupráca medzi verejným a súkromným sektorom môže z dlhodobého hľadiska pomôcť Slovensku stať sa modernou konkurencieschopnou digitálnou krajinou," dodal podpredseda vlády.

Slovákom pomôže uspieť

Digitálna garáž je súčasťou širšej iniciatívy "Pomáhame Slovensku rásť". Cieľom tejto iniciatívy je pomôcť Slovákom uspieť vďaka internetu, inšpirovať ich ako môžu prostredníctvom dostupných online nástrojov začať podnikať, rozvíjať firmu, exportovať, vyvíjať služby a vytvárať či zdieľať vlastný obsah.

Ako poznamenal Ivan Štefunko zo spoločnosti Neulogy Ventures, ktorá je jedným zo zakladajúcich členov SAPIE, jedným z pilierov SAPIE je práve digitálne vzdelávanie, ktoré prináša možnosť zvýšenia kvalifikácie či rekvalifikácie, a tým aj šancu pre mladých ľudí zamestnať sa alebo podporiť vlastné podnikanie. "Navyše, členovia aliancie sú zamestnávateľmi, ktorí problém s nedostatkom kvalifikovaných ľudí každodenne vnímajú. Projekt preto nielen spoluorganizujeme, ale jednotliví členovia sa do programu aktívne zapoja prostredníctvom vlastných iniciatív a projektov," doplnil Štefunko.

Už vo februári tohto roku Google sprístupnil slovenským používateľom základnú verziu online platformy. Online platforma je dostupná pre všetkých bez ohľadu na úroveň znalostí alebo profesiu. Bezplatné kurzy sú určené začínajúcim, ale aj pokročilým používateľom internetových nástrojov. Obsahuje 89 vzdelávacích videí a kvízov usporiadaných do 23 tém. Tie by mali pomôcť záujemcom zorientovať sa v digitálnom svete - od zásad, ktoré má spĺňať dobrá webová stránka, cez tipy ako začať s digitálnym marketingom či internetovým exportom, až po využívanie pokročilejších analytických nástrojov alebo optimalizáciu webovej stránky pre vyhľadávače. Úspešný absolvent celého kurzu získa od Googlu certifikát uznávaný organizáciou IAB Europe, ktorý je potvrdením o dosiahnutí pokročilých zručností v oblasti online marketingu.

V osnovách vysokých škôl

Partnerské univerzity - Univerzita Komenského v Bratislave a Paneurópska vysoká škola - začlenia od zimného semestra tohto roku Digitálnu garáž do osnov marketingu. Nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement platformu zaradí do svojich edukačných programov.

Lokálny vzdelávací program je súčasťou celoeurópskeho záväzku Googlu, v rámci ktorého plánuje vyškoliť v oblasti digitálnych zručností dva milióny Európanov. Reaguje tým na prebiehajúcu digitálnu transformáciu, Jednotný digitálny trh. Jednou z prekážok je aj digitálna gramotnosť, pričom takmer polovica Európanov (47 %) má nedostatočnú kvalifikáciu. Avšak až 90 % pracovných pozícií bude vyžadovať určitú úroveň týchto zručností v blízkej budúcnosti. Práve pre nedostatočnú úroveň digitálnych schopností môže do roku 2020 chýbať na pracovnom trhu v krajinách EÚ až 900 tisíc pracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok