Agentúra Moody's znížila rating Talianska na úroveň A2

TASR, TA3
5.10.2011 06:36

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila úverové hodnotenie Talianska o tri stupne na úroveň A2 s negatívnym výhľadom.

Agentúra Moody's znížila rating Talianska na úroveň A2

Pokles ratingu je výsledkom vysokého dlhu krajiny, oslabenej celkovej ekonomiky a politickej neistoty, ktorá zdržiava nápravné opatrenia.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi vzápätí reagoval, že rozhodnutie Moody's sa čakalo, a zdôraznil, že vláda je odhodlaná naplniť svoje rozpočtové ciele.
Nový rating Talianska je už nižší, než má Slovensko, stále je však v investičnom pásme a naznačuje, že riziko platobnej neschopnosti ostáva vzdialené.

Európska centrálna banka (ECB) žiada od Ríma prísne úsporné opatrenia. Stále pritom trvajú pochybnosti o tom, nakoľko seriózne Taliansko pristúpi k zvládnutiu svojho dlhu.
Talianska ekonomika podľa Moody's stojí pred zásadnými výzvami vzhľadom na štrukturálne problémy vrátane nízkej produktivity a nepružnosti pracovného a produktového trhu.  
Vládne reformné plány sa len teraz začali venovať niektorým z týchto štrukturálnym výzvam.
"Negatívny výhľad odráža pokračujúce ekonomické a finančné riziká v Taliansku a v eurozóne," uviedla Moody's.

Rating úverovej bonity Talianska znížila už 20. septembra ďalšia agentúra Standard a Poor's (S&P), a to na úroveň A/A-1 s negatívnym výhľadom.
Krajine na Apeninskom polostrove sa z dôvodu dlhovej krízy v eurozóne v poslednom čase predražuje financovanie na trhu. Aj preto schválilo dva úsporné balíky v celkovej hodnote vyše 100 miliárd eur.
Zdroj: Reuters, AP

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok