Krajiny V4 odmietli nový návrh Bruselu na prerozdelenie migrantov

TA3 TASR SITA
4.5.2016 17:24

Slovensko, tak ako aj ostatné krajiny V4, nepodporí najnovší návrh Európskej komisie, ktorý hovorí o finančných kompenzáciách pre členské krajiny za odmietnutie utečencov. V reakcii na rozhodnutie komisie to po zasadnutí vlády uviedol jej podpredseda a minister vnútra Robert Kaliňák.

Nerešpektuje realitu?

Návrh Kaliňák označil za spiatočnícky krok, ktorý nerešpektuje realitu. Prišiel podľa neho v čase, keď sa podarilo zastaviť migračnú vlnu cez územie západného Balkánu či dosiahnuť dohodu s Tureckom. „To všetko sú konsenzy, ktoré sa pri migračnej kríze rodili veľmi ťažko, a uprostred týchto veľmi senzitívnych rokovaní príde do stredu stola návrh, ktorý nás vracia v jednotlivých veciach späť o deväť mesiacov,“ reagoval.

Pripomenul, že od uvedenia návrhu do života je ďaleko a v ceste mu stoja členské štáty EÚ a európsky parlament. „To vám poviem rovno, že Slovensko návrh nepodporí, ale vždy sa snažíme o to, aby počet krajín, ktoré budú hľadať rozumné riešenie, bol čo najväčší,“ zdôraznil. „Myslím si, že tento návrh nenájde veľkú podporu ani u ostatných krajín,“ domnieva sa.

Kaliňák je osobne za rozširovanie úspešných projektov, kde panuje jednotný názor. „Vidíme, že opatrenia, voči ktorým boli mnohí, sa ukázali ako efektívne a, naopak, opatrenia, ktoré boli presadené aj silou, sa ukázali ako neefektívne,“ domnieva sa. „Zoberme si len naše opatrenie, ktoré sme robili individuálne vo vzťahu k Rakúsku. V Gabčíkove sme sa postarali o viac ako 1200 migrantov a v rámci celoeurópskych relokácií je to číslo veľmi príbuzné,“ doplnil.

Kompenzácia 250.000 eur za utečenca

EK oznámila, že plánuje zásadne zmeniť európsky azylový systém tak, aby sa zmiernil tlak migrantov na niektoré krajiny. Členské krajiny, ktoré odmietnu mechanizmus prerozdeľovania migrantov, budú musieť platiť finančné kompenzácie, a to vo výške 250.000 eur za jedného neprijatého utečenca.

Návrh komisie podľa predchádzajúcich medializovaných informácií počíta so zachovaním hlavnej zásady súčasného tzv. dublinského systému, že krajina, cez ktorú migranti prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie, musí sama zvládnuť spracovanie žiadosti o azyl.

V prípade, že niektorá krajina na vonkajších hraniciach EÚ nebude nápor migrantov zvládať, mali by si ich prerozdeliť ostatné členské štáty EÚ, a to podľa veľkosti a ekonomického potenciálu. Počítať sa budú aj utečenci, ktorých členský štát prijme z tretích krajín, napríklad z Turecka.

Ak sa stanovená kvóta v priebehu 12 mesiacov prekročí o viac ako polovicu, noví žiadatelia o azyl by sa mali prerozdeliť do ďalších európskych krajín. Štáty sa na tomto systéme nemusia podieľať, avšak krajinám, ktoré sa do neho zapojili, musia zaplatiť kompenzáciu 250.000 eur za každého utečenca.

V4 označili návrh za vydieranie

Zástupcovia krajín Vyšehradskej skupiny odmietli na rokovaní v Prahe nový návrh Európskej komisie na prerozdeľovanie migrantov, informuje česká spravodajská televízia ČT24. Podľa českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka nemala EK predkladať niečo, čo Európu rozdeľuje. Zástupcovia ďalších krajín V4 označili návrh za vydieranie.

Zaorálek uviedol, že na poslednom zasadnutí ministrov vnútra EÚ sa rozhodlo, že ďalšie kroky Únie v riešení utečeneckej krízy budú vychádzať z toho, na čom sa zhodla celá dvadsaťosmička. Preto ho terajšie rozhodnutie EK "nemilo prekvapilo". "Komisia by nemala predkladať niečo, čo nás rozdeľuje. Neviem, prečo sa máme vracať k starému sporu. Pripadá mi to nešťastné," uviedol šéf českej diplomacie.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó návrh označil za neprípustný a postoj EK za vydieranie. Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski poznamenal, že si stále nie je istý, či EK svoj návrh myslí vážne. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak zasa vyhlásil, že návrhu chýba akýkoľvek zmysel a je v rozpore s právami členských krajín EÚ. Komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn, ktorý sa v Prahe zúčastnil na rokovaní V4, označil návrh EK za kompromis rôznych postojov. Rozhodnutie bude na členských štátoch, dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok