Mýtická kórejská hora je ako Godzilla. Môžu ju zobudiť jadrové testy

TA3
24.4.2016 21:20

Sopka Päktusan je centrom kórejských mýtov a v lakovkách na ňu „vyliezol“ aj sám Kim Čong-un. Keď pred tisícročím vybuchla, chýbalo len málo a spôsobila by celosvetovú pohromu. Stále je nebezpečná a zobudiť ju môžu jadrové testy severokórejskej diktatúry.

Mýtická kórejská hora je ako Godzilla. Môžu ju zobudiť jadrové testy
SITA/AP

Vrch dynastie Kimovcov

Na hraniciach KĽDR s Čínou sa hrdo týči vrchol, ktorý považujú za základný stavebný kameň oboch Kóreí. Kórejčania mu prejavujú úctu, zároveň ich desí – a má prečo. Najvyššia hora polostrova sa totiž vie prejaviť ako extrémne silná sopka.

Na úpätí Päktusanu sa údajne narodil otec súčasného mladého diktátora KĽDR Kim Čong-il.  Starostlivo budované legendy komunistickej strany spájajú s 2 744 metrov vysokou sopkou aj zakladateľa dynastie Kimovcov - Kim Ir-sena. Práve tu vraj vybudoval tajnú základňu partizánskych jednotiek, ktoré bránili územie pred japonskými okupantmi.

Česť majestátnej hore vzdal pred rokom aj Kim Čong-un. Štátna tlačová agentúra vydala fotografie vysmiateho Kima v ležérnych oblekových nohaviciach, čiernom kabáte a lakovkách s vojenskou jednotkou na vrchole. Hoci vojaci sú zababušení, Kim pózuje s ľahkosťou, akoby bolo preňho zdolanie vrcholu jednoduchou záležitosťou.

Najsilnejší výbuch milénia

Päktusan v roku 946 vybuchol a erupcia bola taká mohutná, že sa považuje za vôbec najsilnejšiu za tisícročie. Na stupnici vulkanických explózií by sme jej dnes priradili číslo 7. Pri čísle 8 by už išlo o katastrofu s výrazným celosvetovým dopadom.

Pred desiatimi rokmi sa mýtická sopka opäť začala pripomínať a desí uzatvorený diktátorský štát. Otrasy naznačovali, že sa môže prebudiť k životu a opäť ukázať svoju silu. Severná Kórea sa odhodlala k nevídanému kroku – spojila sa s „imperialistami“. K tímu expertov na sopky z KĽDR a Číny sa pridali aj odborníci zo západných univerzít.

Vulkanológ James Hammond z University of London priletel do Severnej Kórey práve v deň významného sviatku založenia štátu. Hammond pre magazín Vice potvrdil, že kórejskí členovia tímu patrili k intelektuálnej elite. Mnoho z nich malo doktorát z Kim Ir-senovej univerzity.

Politika sa ukázala ako jednou z prekážok bádania. Tím chcel použiť modernejšie metódy, ale pre medzinárodné sankcie nedokázali prístroje dostať do uzatvorenej diktatúry. Museli sa sústrediť na využitie klasickej metódy a vrch napojili na sieť seizmometrov. Prístroje sledujúce pohyby zeme sa tiahli na 60 kilometrovom úseku a poháňala ich slnečná energia.

Svetová anomália

Päktusan len potvrdil svoju záhadnosť. Väčšina sopiek sa objavuje na zlome tektonických dosiek, ale tento končiar je anomáliou. Tróni uprostred tektonickej dosky, asi 1 000 kilometrov od zóny, kde jedna tektonická platňa klesá pod druhú. Na mieste poklesu sa vytvorili ostrovy tvoriace Japonsko.

Sopka je vo svojom vnútri aktívna. Pod povrchom sa nachádza vrstva rozdrvených skál, ktoré s plynmi a kryštálmi vytvorili kašovitú zmes. Výskumníci stále zisťujú, koľko magmy je pod povrchom.

V budúcnosti sa sústredia na zistenie celej histórie Päktusanu, čiže aj na obdobie pred obrovskou erupciou. Zistenie frekvencie predchádzajúcich erupcií môže pomôcť v predvídaní budúcnosti.

Prebudia testy Godzillu?

Vedci nepredpokladajú, že sopka by chcela v blízkej budúcnosti vybuchnúť sama od seba. Spúšťačom však môže byť človek, presnejšie jadrové testy, ktorých sa Kim nechce vzdať napriek sankciám.

Podzemná skúšobná komora, v ktorej sa testy pripravujú, sa ukrýva 115 kilometrov od sopky. Výbuchy môžu zvýšiť tlak na magmatický krb. Na túto skutočnosť hlasito upozorňuje najmä Južná Kórea.

Štvrtý nukleárny test vyprodukoval zemetrasenie o sile 5,1 stupňa na Richterovej stupnici. Juhokórejský profesor Hong Tae Kyung  z Yonsei University v Soule vypočítal, že zemetrasenia s magnitúdou 5,0 až 7,6 by mohli vytvoriť dostatočný tlak na iniciovanie erupcie sopky.

Jadrové testy prebudili aj bájne monštrum z japonských a amerických filmov, Godzillu. Rovnako ako Godzilla na striebornom plátne, aj Päktusan má potenciál ohroziť svet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok